Formiran politički savez URS

Srbija je dobila novu političku snagu - pokret Ujedinjeni regioni Srbije koju čine nacionalne, regionalne i lokalne stranke na čijem čelu će biti Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Nedelja, 16.05.2010.

13:12

Default images

Lider G17 plus Mlađan Dinkić poručio je da je njegov cilj proevropska, demokratska i celovita Srbija, koja će dati mnogo više ovlašćenja lokalnim samopravama.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebna dekoncentracija vlasti i suštinska decentralizacija, a da regioni ne budu samo statistički, već i politički.

Usvajanjem programske deklaracije koju su potpisali lideri Ujedinjenih regona Srbije, a pod sloganom Zajedno smo jači, stvoren je novi politički savez koji, kako je ranije objašnjeno, predstavlja više od koalicije, a manje od partije.

Osnovni cilj saveza je decentralizacija zemlje kako bi se lakše rešavali problemi u lokalnim sredinama i Srbija ravnomernije razvijala.

"Nije fer da neko ko danas ide u Beogradu po 'fensi' restoranima, ko ide u najskuplje tržne cetre, da taj i dalje samo ima tu privilegiju. Da se razumemo, nisam ja protiv toga da ljudi ne idu po tržnim centrima, da kupuju robu u Beogradu, da ne idu po 'fensi' restoranima, ali ja hoću da takve 'fensi' restorane vidim i u Kragujevcu, i u Zaječaru, i u Subotici, hoću tržne centre da vidim u Užicu u Novom Pazaru. Svuda u Srbiji. To danas nije slučaj“, kaže Dinkić.

"Da probamo da povratimo veru mladim ljudima da mogu da ostanu u svojim mestima. Da njihova mesta moraju da imaju budućnost i da će tu moći da nađu poslove“, kaže Maja Gojković iz Narodne partije.

"I svakom ko nam imputira da razbijamo Srbiju, recite ne može lokal patriote da ne budu patriote. Onaj ko voli Zaječar voli i Beograd i Srbiju“, kaže Boško Ničić iz Pokreta "Živim za Krajinu“.

Osnivanje saveza ponovo je politički aktiviralo i nekadašnjeg predsednika skupštine, sada počasnog predsednika G17 plus Predraga Markovića koji je objasnio i zašto se skup održava u Beogradu, a ne u nekom od gradova u Srbiji.

"Problem je što Srbija vidi samo signal sa Avalskog tornja, vidi samo ono što se dešava kada vidi simbol pobednika na Kalemegdanu. Zbog toga smo svi ovde da nas sve Srbija vidi da bismo onda mogli da krenemo u svaki deo Srbije koji će onda postati vidljiv svima u celoj Srbiji“, kaže Marković.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su i predstavnici DS-a, LSV-a, SDPS-a, SPO-a i SPS-a i SVM-a. Lider demokratske stranke Boris Tadić rekao je da cilj regionalizacije i decentralizacije ne sme biti stvaranje mini država, već izgradnja funkcionalnog modela koji treba da omogući bolji život građanima.

"Mi moramo do regionalizacije doći jednim postepenim postupkom koji će trajati najamanje pet godina i negde 2015. verovatno se stiču uslovi za insitucionalnu promenu ili za snažne jasne intervencije u zakonskom i ustavnom sistemu našpe zemlje koji bi obezbedili bolj efunkcionisanje sa stanovišta regionalizacije i decenztralizacije“, kaže predsednik Srbije.

Nakon osnivačke skupštine Ujedijenih regiona održana je vanredna skupština G17 plus. Za predsednika je izabradn dosadašnji lider stranke Mlađan Dinkić, koji je bio i jedini kandidat. Za potpredsednike su izabrani Snežana Samardžić-Marković, Suzana Grubješić i Verica Kalanović.

Najveća promena u rukovodstvu stranke je to što na potpredsedničkom mestu više neće biti aktuelni ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Kako se navodi u usvojenoj deklaraciji, ciljevi URS su celovita Srbija, modernizacija društva i jačanje ekonomije na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, decentralizacija i ravnomerniji regionalni razvoj radi unapređenja kvaliteta života u svim krajevima Srbije i ubrzano dostizanje evropskih standarda i sticanje punopravnog članstva Srbije u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: