Jovanović: Reforme tek predstoje

Srbiju tek čekaju brojne reforme na njenom putu u Evropsku uniju, rekao je u Zagrebu predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2010.

22:18

Default images

On je pohvalio hrvatsku Vladu zbog podrške Srbiji na tom putu.

Jovanović je na konferenciji “Strukturne reforme lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj-na putu u punopravno članstvo u EU”, rekao da će svima u regionu biti bolje kada "shvatimo da smo mi potrebni Evropi u onoj meri u kojoj možemo da joj doprinesemo".

"Pre sedam godina sam kao potpredsednik srpske Vlade dogovorio sa hrvatskim premijerom Ivicom Račanom zajednički rad dve zemlje na prevodu pravnih tekovima Evropske unije. Sedam godina kasnije, u danu kada nam Hrvatska ustupa prevode koje je i prevela i primenila, postaje jasno koliko je vremena Srbija izgubila. To nas ipak neobeshrarbruje, jer verujemo da Srbija i Hrvatska, poput Francuske i Nemačke, mogu Evropi ponuditi neki novi ugalj i čelik na kojem će biti izgrađeni normalni odnosi društava Zapadnog Balkana. To je motiv koji presudno pokreće LDP i ovaj skup potvrđuje da je ispravan", rekao je Jovanović.

Cilj konferencije bio je okupljanje stručnjaka za lokalnu i regionalnu samoupravu iz Hrvatske i zemalja članica EU, sa iskustvima u reformi regionalne i lokalne uprave i samouprave, koju Hrvatska mora sprovesti kao deo pristupnog procesa EU.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je posebno poručio kako sve demokratske države u Evropi imaju važnu i uticajnu liberalnu opciju, jer je ona u savremenom političkom životu jednostavno nužnost.

Pritom je naveo primere Grčke, Španije i Portugala kao “zemalja od čijih privreda strepi cela Evropa, a podeljene su na crveno i crno, bez liberalizma”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: