Još bez odluke o Vasiljkoviću

Australija jos nije donela odluku o izručenju kapetana Dragana, kaže se u pismu australijske ambasadorke u Zagrebu.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2010.

22:00

Default images

Ambasadorka Beverli Mercer predala je valstima Hrvatske pismo australijskog ministra policije, u kojem su preneti dalji postupci vezani za slučaj Dragana Vasiljkovića.

Hrvatski ministar pravosuđa, Ivan Šimonović obaveštaven je da još nije doneta odluka o izručenju kapetana Dragana, koji ima pravo na žalbu. Mercerova je rekla da je slučaj Vasiljković prioritet australijskim vlastima.

Vlasti u Zagrebu terete Vasiljkovića za ratne zločine nad hrvatskim zarobljenicima i civilima 1991. i 1993. godine. On je optužen kao naredbodavac i po komandnoj odgovornosti za zločine nad hrvatskim zarobljenicima u zatvoru Kninu u leto 1991, u selu Bruška kod Benkovca u februaru 1993. i prilikom napada na hrvatska sela oko Gline na Baniji krajem leta 1991.godine.

Ministar Šimonović se zahvalio Mercerovoj na uspešnoj saradnji i rekao da se nada da će "efikasno biti rešen problem Vasiljković" i da će ceo slučaj biti završen kako Hrvatska očekuje.

Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan ili Daniel Sneden, australijska policija je uhapsila pre dva dana na nepoznatoj lokaciji. Federalna policija Australije je u potrazi sa Vasiljkovićem sarađivala sa holandskom policijom, od koje je dobila podatke koji su doveli do njegovog hapšenja posle 43 dana potere.

Vasiljković je nestao 30. marta posle odluke australijskog Vrhovnog suda o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Sada se Vasiljković nalazi u pritvoru, gde će sačekati odluku australijske vlade da li će biti izručen Hrvatskoj, javljaju australijski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: