"Bramerc veruje u napore Srbije"

Serž Bramerc neće konstatovati punu saradnju sa Hagom, ali očekujemo da će uvažiti napore da se uhapse Ratko Mladić i Goran Hadžić, kaže za B92 Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2010.

19:39

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom izjavio je da glavni tužilac Haškog tribunala Bramerc veruje u "ozbiljan napor" koji se ulaže da se saradnja sa tim sudom okonča, iako neće moći da konstatuje da je saradnja potpuna. Sam Bramerc je iz Beograda otišao izjavljujući da ne veruje tvrdnjama da se Ratko Mladić ne nalazi u Srbiji.

Bramerc je juče završio dvodnevnu posetu Beogradu, gde je razgovarao sa visokim srpskim zvaničnicima u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Ljajić je rekao da je saradnja sa Trubunalom potpuna kada je u pitanju administrativni deo, ali da u izveštaju Bramerca ne može da stoji "puna saradnja" sve dok Ratko Mladić ne bude u Hagu.

"Ne verujem u mogućnost da Mladić ne bude uhapšen. Teško je govoriti o rokovima, ovo su stvari koje su potpuno nepredvidive. Očekujem da će Bramerc u izveštaju izbeći bilo kakve političke ocene i formulacije ukupne saradnje, već da će ova dva ili tri elementa saradnje opisati onakvim kakvi oni realno i jesu", kazao je Ljajić.

Bramerc je juče rekao da nema razloga da veruje da Ratko Mladić nije u Srbiji i da misli da se sa tim slažu i njegovi sagovornici u Beogradu.

"Takav zaključak se može izvući iz onoga što je rađeno u prethodnom periodu, u smislu akcija koje smo mi ovde vodili. Sve akcije su vođene u Srbiji, i iz toga logično da on izvlači zaključak da je Mladić u Srbiji. Takve potvrde nema i dok god on ne bude uhapšen ne možemo izvoditi zaključke gde se (Mladić) nalazi", rekao je Ljajić.

On je kazao da hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića nije bio "deo paketa" i da su operativne potrage pokazale da skrivanja Karadžića i Mladića nemaju nikakvih dodirnih tačaka.

"Jeste činjeica da smo svi bili veći optimisti da će lakše Mladića biti pronaći posle hapšenja Karadžića zbog psiholoških i političkih okolnosti u društvu. Na žalost, to se nije dogodilo", rekao je Ljajić.

Gostovanje Rasima Ljajića u vestima TV B92 možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: