Preživeli dečak u stabilnom stanju

Devetogodišnji dečak iz Holandije, jedini preživeli u avionskoj nesreći u Libiji, u kojoj su poginule 103 osobe, nalazi se u stabilnom stanju,

Izvor: B92

Petak, 14.05.2010.

18:49

Default images

Lekari ocenjuju da bi dečak već sutra mogao da bude prebačen u Holandiju. Ocenjujući zdravstveno stanje devetogodišnjeg Rubena van Asoua kao stabilno, ortoped Sadig Bengala je rekao da su mnogi faktori mogli da utiču na njegovo čudesno preživljavanje, uključujući mesto na kome je sedeo u avionu.

"To je nešto od Boga, da je želeo da on živi duže", rekao je Bengala za Ašošiejted pres.

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije dalo je danas uputstva bolnici Al Kadra u Tripoliju, gde je dečak smešten, da uvede strožu kontrolu njegove privatnosti pošto je jedan holandski list uspeo da sa dečakom stupi u kontakt preko jednog lekara.

Kako je iz tog lista rečeno, doktor je pružio svoj mobilni telefon dečaku kako bi dao izjavu jednom od njihovih novinara.

Holandski ambasador je stoga naložio bolnici da spreči svakog osim lekara i rodbine da ima bilo kakav pristup dečaku.

Dečak je podvrgnut operaciji koja je trajala četiri i po sata zbog višestrukih preloma na obe noge.

Njegovi ujak i ujna, koji su juče doputovali u Libiju iz Holandije, razgovarali su sa njim u bolnici, saopštilo je holandsko ministarstvo.

Kako je navedeno na sajtu aviokompanije "Afrikija ervejz", dečaka je u bolnici posetio i Saif el Gadafi, jedan od sinova libijskog lidera Moamera el Gadafija, preneo je CNN.

Zvaničnici navode da dečak još nije svestan da su njegovi roditelji Trudi i Patrik i dve godine stariji brat Enzo nastradali u nesreći.

Avion tipa "erbas 330-200" libijske aviokompanije "Afrikija ervejz", koji je dolazio iz Johanesburga, srušio se u sredu prilikom sletanja na aerodrom u Tripoliju.

Više od dve trećine putnika koji su nastradali su bili holandski turisti, saopštilo je holandsko ministarstvo.

Među žrtavama avionske nesreće su i putnici iz Libije, Južne Afrike, Belgije, Austrije, Nemačke, Francuske, Zibabvea i Velike Britanije, navela je aviokompanija na svom veb sajtu.

Pilot je možda pokušao da izbegne lošu vidljivost izazvanu izmaglicom od sunčeve svetlosti, izjavili su juče neimenovani bezbednosni zvaničnici.

Šef libijskog komiteta koji se bavi istragom uzroka nesreće Nadži Dou izjavio je da pilot "nije prijavio nikakve probleme, koliko je poznato u ovom trenutku" prilikom sletanja.

Dou je odbio da dalje komentariše, uz obrazloženje da istraga je u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: