Kuzmanović: Neslaganja oko Turske

Odnosi Banjaluke i Beograda su dobri, ali postoje neslaganja oko uloge Turske na Balkanu, kaže predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

Izvor: Beta

Petak, 14.05.2010.

17:01

Default images

On je danas u Kragujevcu izjavio da je zadovoljan odnosima sa Srbijom i da ti odnosi mogu biti još bolji, ali da postoje i neka međusobna politička neslaganja - o ulozi Turske na Balkanu. "Nismo baš srećni što se na Balkan uvlači politika Turske", rekao je Kuzmanović novinarima.

On je naveo da Dejtonski sporazum precizira ko su njegovi garanti za BiH i RS i da među tim zemljama nema Turske.

"Turska je izvan Dejtonskog sporazuma. Ona treba da ostvaruje dobre odnose, ali ne da bitno utiče na stanje i organizaciju BiH", rekao je Kuzmanović.

On smatra da Turska treba da "na određeni način učestvuje ali samo u okviru evropskih integracija, a nikako u pogledu uređenja u BiH".

Kuzmanović je novinarima rekao da posetom Kragujevcu i Šumadiji pokazuje da postoje stalne duhovne i druge veze Srbije i Republike Srpske, kao i odnosi na osnovu sistema paralelnih veza.

On je ukazao i na rešenje pitanja u vezi sa zdravstvenom zaštitom građana Republike Srpske u Srbiji, pitanja osoba sa invaliditetom i lečenja, pitanja infrastrukture i izgradnje mostova.

Dodao je da se "sada radi na tome da se te veze i odnosi prenesu i na hidroelektrane".

Predsednik Republike Srpske održao je predavanje studentima kragujevačkog Pravnog fakulteta o aktuelnim pitanjima ustavno pravnog polozaja Republike Srpske i BiH.

U amfiteatru fakulteta, vladika Šumadijski Jovan uručio je Kuzmanoviću orden Svetog Simeona Mirotočivog prvog stepena "za iskazanu ljubav pema svetoj crkvi i doprinos očuvanju kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda".

Priznanje mu je dodeljeno na predlog Pravnog fakulteta.

Predsednik RS će danas razgovarati sa rektorom Univerziteta i gradonačelnikom Kragujevca, a posetiće i fabriku automobila u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: