EBRD nastavlja da ulaže u region

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nastaviće da snažno investira u region jugoistočne Evrope, izjavio je u Zagrebu predsednik EBRD-a Tomas Mirou.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2010.

16:53

Default images

Radni ručak, kome su prisustvovali premijeri Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Albanije, održan je na marginama godišnje skupštine EBRD-a. Mirou je izjavio da su glavne teme razgovora bile šta zajednički može da se uradi na tome da se, uprkos ekonomskoj krizi, nastavi evropska integracija regiona, odnosno da proširenje EU ne dođe na "mrtvu tačku".

Druga tema razgovora bila je povećanje ekonomske saradnje u regionu, posebno u oblastima trgovine i infrastrukturnih veza, i šta EBRD može da uradi da u tome pomogne, preneo je on.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor istakla je da je tokom sastanka bilo reči o početku "nove knjige" u saradnji između zemalja regiona, što je ocenila izuzetno važnim.

Šefovi vlada zemalja regiona razgovarali su o ekonomskoj budućnosti ovog dela Evrope, o mogućoj čvršćoj ekonomskoj povezanosti zemalja i saradnji u izgradnji infrastrukture, rekla je Kosorova.

Prema njenim rečima, u Hrvatsku je do sada, kroz saradnju sa EBRD, uloženo oko dve milijarde evra, a samo prošle godine 245 miliona evra.

U budućnosti planiramo saradnju na infrastrukturnim projektima, zaštiti životne sredine i ulaganjima u jačanje hrvatske privrede uopšte, izjavila je hrvatska premijerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: