Generalni master plan transporta

U Ministarstvu infrastrukture predstavljen Generalni master plan transporta u Srbiji. Predviđeno ulganje 22,2 milijardi evra do 2027. godine.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2010.

15:57

Default images

Pomoćnik ministra infrastrukture Dejan Lasica izjavio je Tanjugu da će taj materijal, koj će eventualno biti dopunjen nekim korisnim sugestijama, u najskorije vreme biti predstavljen predsedniku Srbije Borisu Tadiću i Nacionalnom savetu za infrastrukturu.

Na prezentaciji je istaknuto da je Generalni master plan transporta u Srbiji u duhu onoga što je predsednik Tadić najavio da će se u narednim godinama odvijati u oblasti transporta, infrastrukture i ukupnog ekonomskog oporavka zemlje.

Lasica je naveo da su za drumski saobraćaj do 2027. pedviđene investicije od 13,5 milijardi evra, uključujući i održavanje putne mreže.

Za železnički saobraćaj je, kako je rekao, predviđeno ulaganje od 7,5 milijardi evra uključujući i održavanje želzničkih infrastrukturnih objekata, dok će u vodeni i vazdušni saobraćaj biti uloženo oko 400 miliona evra.

Najvažniji projekti koji će biti relaizovani u drumskom saobraćaju su projekti na Koridoru 10 uključujući i one koji se ovih dana realizuju na severnom kraku tog koridora od Novog Sada do Subotice (Y kraku), kao i na deonici od Niša do Dimitrovgrada i od Niša do Preševa, rekao je Lasica.

On je napomenuo da su i u železničkom saobraćaju prioritet projekti na Koridoru 10 i dodao da je za neke od tih projekta u toku izrada projektne dokumentacije i da će ona u naredne dve godine biti kompletno završena.

"Što se tiče vodenog sektora najvažniji projekti iz generalnog master plana transporta u Srbiji su projekti Kanal Dunav-Tisa-Dunav, čišćenje i proširenje obala Dunava, čišćenje od minsko-ekplozivnih sredstava zaostalih iz Drugog svetskog rata i implementacija rečnog informacionog sistema", rekao je on.

Lasica je dodao da su u vazdušnom saobraćaju najveće investicije predviđene za dva međunarodna aerodroma - Nikola Tesla u Beogradu i Konstantin Veliki u Nišu.

"Za sve druge manje aerodrome u Srbiji potrudićemo se da dobiju razvojnu šansu tako što će se njihove usluge staviti u službu regiona u kojima se nalaze",kazao je on.

Lasica je rekao da je cilj donošenja Generalnog master plana transporta u Srbiji da se na jednom mestu nađu svi projekti iz oblasti transporta koji su nacionalni prioritet.

"Cilj je i da se Evropskoj uniji ponudi dokument koji je konstantan" rekao je on i ukazao da će svi budući krediti koje Srbija bude dobijala iz oblasti transporta imati uporište u ovom dokumentu.

On je napomenuo da je izrada master plana, vrednog 1,8 miliona evra, trajala 18 meseci a završena je u decembru 2009. godine i dodao da je Evropska komisija donirala sredstva za izradu tog projekta.

Prema njegovim rečima dokument je urađen u saradnji sa Evropskom komisijom, svi su projekti rangirani u skladu sa softverom koji se koristi u svim zemljama EU. Taj dokument je neodvojiv deo saobraćajne politike Srbije i ta dva dokumenta će trasirati sve projekte iz oblasti transporta u narednih 17 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: