Poljska neće da plaća rasipanje

Premijer Poljske Donald Tusk kaže da će se Poljska uključiti u fondove pomoći dužnicima u evrozoni samo ako bude postojao mehanizam koji kažnjava neodgovorne.

Izvor: Beta

Petak, 14.05.2010.

14:19

Default images

"Niko ne može da očekuje da će nove članice Evropske unije snositi finansijski teret samo zato što druge zemlje evrozone lakomisleno troše novac. Ukoliko Evropa stvori mehanizam koji pomaže onima koji su odgovorni a druge kažnjava, Poljska će biti spremna da u tome učestvuje", kazao je Tusk u intervjuu “Frankfurter algemajne cajtungu“.

Premijer je rekao da će Poljska ući u evrozonu, ali tek kada za to bude spremna. Tusk je ukazao da kriterijume iz Mastrihta nije prekršila samo Grčka, već i skoro sve ostale zemlje evrozone.

"Sa zadovoljstvom primećujem da Poljska sada ispunjava bolje te kriterijume nego neke zemlje koje odavno imaju evro", kazao je Tusk i podsetio da je Poljska uvek bila solidarna i da je, uz Švedsku, sada kao jedina zemlja van evrozone, izrazila spremnost da pomogne stabilizaciju evra.

Tusk je upozorio da svako ipak sam mora da sredi svoje finansije.

"Naša zemlja prošla je kroz krizu kakvu Grci ne bi mogli da zamisle ni u najcrnjem košmaru, tokom komunizma. Zato mogu da kažem da svako mora samostalno da sredi svoje finansije. Koliko pre 20 godina Poljska je bila pred stečajem. Dobili smo blagovremeno podršku, a kao članica EU i strukturalnu pomoć. Ali u principu sami smo se izvukli iz blata", rekao je Tusk.

Premijer je zaključio da bez discipline i svesti da su Poljaci odgovorni sami za sebe, ne bi mogli da se izuvku iz te krize i da 2009. godine, kao jedini u EU, očuvaju privredni rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: