Odbijene žalbe Bakareca

Upravni sud odbio je žalbe odbornika DSS-a Nebojše Bakareca, protiv odluka Skupštine Beograda u vezi sa zamenom mandata odbornika vladajuće koalicije.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2010.

13:00

Default images

Sedam odbornika zamenjeno je jer su bili u sukobu interesa, a DSS je tvrdio da je vladajuća koalicija u proceduri zamene izgubila većinu i da novi odbornici nisu mogli da budu računati u kvorum u odlučivanju po pitanju potvrđivanja sopstvenih mandata.

DSS je u dve žalbe koje je podneo Bakarec takođe tvrdio da je načinjen propust pri prestanku mandata starih i verifikaciji mandata novih odbornika.

U prvoj žalbi se tvrdilo da Skupština nije utvrdila prestanak mandata sedam odbornika, pa shodno tome mandati novih odbornika nisu mogli da budu potvrđeni na zakonit način.

U današnjem saopštenju navodi se da je Upravni sud utvrdio da je Skupština Beograda donela odluke o prestanku mandata odbornika u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, zbog čega je ta žalba neosnovana.

Odlučujući o žalbi u predmetu potvrđivanja mandata, Upravni sud je ocenio da je i ta žalba neosnovana, jer je Skupština Beograda donela odluke o potvrđivanju mandata odbornika u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima.

U obrazloženju odluke sud je, između ostalog, naveo da su neosnovani navodi žalbe koji se odnose na kvorum na sednici prilikom odlučivanja.

Zakon o lokalnim izborima propisuje naime da, kada skupština posle konstituisanja odlučuje o potvrđivanju mandata novih odbornika, u glasanju, pored odbornika, mogu učestvovati i kandidati kojima su mandati dodeljeni i koji imaju uverenje izborne komisije da su izabrani.

Na sednici Skupštine Beograda 5. maja, pored sedam odbornika sa izborne liste Za evropski Beograd Boris Tadić zamenjen je i jedan odbornik sa liste Srpska radikalna stranka Tomislav Nikolić.

Odbornici DSS i SRS napustili su potom sednicu tvrdeći da je nelegalna. Sednica je potom prekinuta, da bi se, kako je izjavio predsednik skupštine Aleksandar Antić, sa opozicijom postigao dogovor o učešću u nastavku zasedanja.

Antić je danas zakazao nastavak rada za 17. maj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: