Papa: Abortusi i gej brakovi su zlo

Papa Benedikt XVI izjavio u Portugalu da su abortusi i homoseksualni brakovi među "najpodmuklijim i najopasnijim" pretnjama sa kojima se suočava savremeni svet.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2010.

22:51

Default images

On je posle mise koju je održao pred 400.000 vernika okupljenima rekao da ceni njihove napore u borbi protiv abortusa i za jačanje porodice, koja se zasniva na "neraskidivom braku između muškarca i žene".

Takve inicijative predstavljaju pomoć "pri odgovoru na najpodmuklije i najopasnije pretnje opštoj dobrobiti" i one su "osnovni elementi izgradnje civilizacije ljubavi", rekao je papa, obraćajući se vernicima.

Abortus je u Portugaliji, većinski katoličkoj zemlji, odobren 2007. godine, a parlament je u januaru usvojio zakon koji odobrava homoseksualne brakove. Pored toga, razvodi su olakšani od 2008. godine, jer ih je sada moguće dobiti uprkos protivljenju jednog od supružnika.

Benedikt XVI je u četvorodnevnoj poseti Fatimi, u centralnoj Portugaliji, u okviru obeležavanja dana kada se pre 93 godine deci pastirima iz tog kraja, kako su tvrdila, ukazala Bogorodica.

Papa je u više navrata, tokom posete Portugaliji, govorio o patnjama u svetu i u samoj crkvi, rekavši da su "gresi crkve" krivi za seksualno zlostavljanje dece od strane katoličkih sveštenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: