Poslanici o Zakonu o DRI

Tokom današnjeg zasedanja poslanici su od predstavnika vlasti tražili informacije a potom završili načelno razmatranje predloženih izmena i dopuna Zakona o DRI.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2010.

15:16

Default images

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je nedugo zatim prekinula četvrtu sednicu prolećnog zasedanja najvišeg zakonodavnog tela zbog nemogućnosti nadležnih ministara da dođu u parlament i obrazlože sedam zakonskih predloga koji se odnose na ratifikacije raznih međunarodnih ugovora i sporazuma i njen nastavak zakazala za utorak, 18. maja.

Predsednik Saveta Državne revizorske institucije, kako sada stvari stoje, neće dobiti platu koju je očekivao, jer za tražena primanja od 288 000 dinara vladajuća većina nije pokazala razumevanje.

Prema zakonskom predlogu o kome raspravlja Skupština, predviđena plata je 187.000, dakle veća od trenutne za 30 odsto. Partija G17 plus ovoga puta ne deli stav većine kojoj pripada, amandmanom traže povećanje od 50 procenata.

Opozicija tvrdi da se cenkanjem ne postiže ništa i da to neće rešiti prave probleme koje ima državna revizija.

Da revizor treba da ima dobru platu ne spori niko, ali se različito gleda na to koliko dobra bi trebalo da bude. Stav većine, ali bez G17, jeste da je u ovim trenucima 30 posto povećanja dovoljno. Dok ni vlast ne može da se usaglasi s tim koliku platu danas mogu da imaju srpski revizori, opozicija poziva da se prestane sa cenkanjem.

DSS predlaže da se haos u visini plata reši donošenjem jedinstvenog propisa koji bi stavio tačku na to kolike su plate u javnim preduzećima, agencijama i drugim državnim organima.

Za sada se u skupštinskim holovima može čuti da je Gogoljev revizor imao manje muka od našeg.

"Sednica bez obzira na fudbal"

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović je izjavila da će, ukoliko bude zahteva za vanredno zasedanje parlamenta, zakazati sednicu bez obzira na održavanje Svetskog prvenstva u fudbalu i dodala da će biti obezbeđena javnost u radu.

"Ako se steknu uslovi za rad, a to znači ako trećina poslanika ili Vlada Srbije po hitnom postupku pošalje bilo kakav predlog zakona, ja ću zakazati sednicu bez obzira na svetsko prvenstvo", kazala je Đukić-Dejanovićeva novinarima u Skupštini Srbije i dodala da nijedna sportska manifestacija ne može biti razlog da se ne održi takva sednica.

Svetsko prvenstvo u fudbalu održava se od 11. juna do 11. jula, RTS će svakodnevno prenositi utakmice i u tom periodu nema uslova za prenose skupštinskih sednica.

Đukić-Dejanovićeva je kazala da će Narodna banka možda u tom periodu poslati predlog zakona o Narodnoj banci Srbije iz koga će, kako je navela, proisteći i izbor guvernera.

"Moje informacije su da NBS kao predlagač tog zakonskog akta obavlja određene konsultacije sa resornim ministarstvima i drugim subjektima i ja očekujem da će predlog tog zakona stići možda u tom periodu", kazala je predsednica skupštine.

Ona je rekla da će skupštinski odbori u junu imati intenzivne aktivnosti, da će se održavati konsultacije sa nezavisnim telima, da će biti parlamentarno-diplomatskih aktivnosti u zemlji i inostranstvu, a da će se, za slučaj da se stvore uslovi za sednicu, svakako naći način da se obezbedi javnost u radu.

"Razočaralo bi me da bude drugačije", dodala je Đukić-Dejanovićeva.

Ona je ocenila da će u periodu redovnog zasedanja parlament stići da razmatra i deklaraciju o osudi zločina nad Srbima, ali je navela da će, ukoliko to ne stignu, deklaracija biti na dnevnom redu vanredne sednice.

Redovno prolećno zasedanje se završava 1. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: