Prva sednica britanske vlade

Održana je prva sednica nove britanske vlade i na njoj su se za istim stolom u kabinetu po prvi put našli predstavnici dojučerašnjih rivlaskih stranaka.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 13.05.2010.

14:52

Default images

Sednicom u Dauning stritu 10 predsedavao je premijer Dejvid Kameron, lider konzervativaca, dok je njegov zamenik, lider liberaldemokrata Nik Kleg, sedeo preko puta, javio je AP. Većna ministara izašla je sa sednice osmehom na licu, navela je američka agencija. Novi kabinet ima 18 ministara iz redova konzervativaca i pet iz redova liberldemokrata.

"Sednica je prošla veoma dobro. Bio sam oduševljen atmosferom partnerstva i zajedničkog cilja," rekao je ministar obrazovanja Majkl Gouv.

"Bilo je kao da godinama radimo zajedno," dodao je ministar za rad i penzije Jejn Dankan Smit. Sada je glavni zadatak vlade vratimo ekonomiju na noge, istakao je on. Posle neuspeha konzervativaca i laburista, koji se tradicionalno smenjuju na vlasti, da osvoje većinu u parlamentu na izborima 6. maja,

Konzervativna i Liberaldemokratska stranka su formirale prvu koalicionu vladu u Velikoj Britaniji od Drugog svetskog rata.

Torijevci odnosno konzervativci su osvojili 306 mesta u Donjem domu parlamenta, Laburistička stranka 259 mesta a liberaldemkrate 57 mesta.

Desno orijentisani konzervativci stranaka i Liberaldemokrate, stranka levog centra, postigli su politički dogovor u kome su obe strane učinile izvesne uspehe.

Liberaldemorkrate će dobiti mogućnost za izbornu reformu koju već dugo zagovaraju, dok će torijevci imati kontrolu nad nekim od ključnih pitanja iz njihove platforme, uključujući godišnje organičenje priliva imigranata i smanjenje javne potrošnje kako bi se smanjio ogromni deficit koji opterećuje zemlja.

Laburistička stranka koja se našla u opoziciji prvi put posle 13 godina u narednom periodu će birati i novog lidera budući da je bivši premijer Gordon Braun podneo ostavku na to mesto predsednika stranke.

D osada je samo bivši ministar spoljnih poslova najavio da će se kandidovati za to mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: