Izmena optužnice protiv Mladića

Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio da nema razloga da veruje da je Ratko Mladić van Srbije i najavio izmenu i dopunu optužnice protiv njega.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2010.

09:53

Default images

Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je da će srpske vlasti morati da sačekaju još dve nedelje kako bi čuli njegovu ocenu o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom. Njegovi sagovornici tokom prepodneva, premijer Mirko Cvetković i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasimom Ljajićem, očekuju, međutim, dobru ocenu. Večeras se sastao i sa Borisom Tadićem.

Bramerc je ostao uzdržan i kada je reč o mogućnosti da ocena dobre saradnje bude data bez hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Ono što je otkrio je ipak da je optužnica protiv Mladića proširena.

Serž Bramerc i dalje je, kako sam kaže, oprezni optimista. Na sastanku sa oprativcima, za koji sam ističe da je trajao tri sata, dobio je informacije o tome šta je urađeno do sada, koji su problemi, ali i šta treba da se uradi kako bi Mladić i Hadžić bili u Hagu.

Kaže da je sastanak bio transparentan i profesionalan, ali ne i dovoljan da on promeni svoj stav o hapšenju dvojice begunaca.

"Veoma je teško i rizično govoriti o operativnim informacijama koje su nam dostupne. Ono što mogu da kažem, na osnovu informacija koje sam dobijao u prošlosti ali i u poslednja dva dana, jeste da ja još nemam razloga da verujem da je on izvan Srbije. To je utisak koji, rekao bih, dele svi moji sagovornici", kaže haški tužilac.

Bramerc je jasan u jednom – hapšnje Mladića nema alternativu.

Međutim, mnogo neodređeniji je kada je reč o tome da li je ocena dobre saradnje Srbije i Haga moguća bez toga.
Bramerc sa Tadiæem
Na ocenu će se čekati još dve nedelje, a taj Bramercov izveštaj će se pred Savetom bezbednosti UN-a naći 18. juna.

"Te reči puna saradnja šta one znače, koja je njihova definicija, šta je puna saradnja? Taj pojam pune saradnje bio je osmišljen u kontekstu uslova koje je nalagala Evropska unija. Danas možemo da zaključimo da je uslovljavanje bilo veoma uspešno i da je doprinelo stepenu saradnje koji danas imamo. Na EU i raznim političkim telima jeste da da težinu ovoj proceni, želim da odvojim tehničku procenu koju mi radimo i politički proces", navodi Bramerc.

Dok čeka na hapšenje, tužilaštvo u Hagu ipak ne stoji skrštenih ruku. Podnelo je sudijama predlog izmenjene optužnice protiv Ratka Mladića za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Bramerc najavljuje da će te izmene ubrzati proces protiv Mladića i Hagu kada jednom bude uhapšen.

"To su izmene i dopune koje imaju u vidu sudsku praksu Haga, kao i činjenice koje su izašle na videlo od prethodne optužnice. Radi se o činjenicama koje se odnose na genocid u Srebrenici, bombardovanje Sarajeva kao i uzimanje za taoce pripadnika UN", objašnjava on.

Predsednik Srbije Boris Tadić preneo je glavnom tužiocu Haškog suda Seržu Bramercu da će Srbija nastaviti da čini sve kako bi locirala, uhapsila i izručila dva preostala haška optuženika, kratko je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije.

Razgovori i o konkretnim akcijama

Osim sa stavom da je saradnja Srbije sa Hagom odlična, Bramercovi sagovornici pričali su o svojim konkretnim akcijama.

Tako je ministar Ljajić rekao da se razmena dokumentacije odvija kontinuirano, a tužilac Vukčević obavestio je Bramerca o sumnji tog tužilaštva da u bilizini Raške postoji masovna grobnica sa telima kosovskih Albanaca.
Razgovori Serža Bramerca i Rasima Ljajiæa (Tanjug)
Iskopavanja na tom mestu, kako najavljuje zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, počinje uskoro.

"Do kraja ove nedelje, petak ili ponedeljak ćemo imati sastanak sa Euleksom, razmeniti informacije, na osnovu tih informacija ili čak krivičnih prijava protiv NN lica pokrenućemo postupak kod našeg istražnog sudije koji nakon toga znači imamo mogućnost da naredi da se krene u otkopavanje grobnice, da se preduzmu sve te istražne radnje koje će dovesti do toga da se uverimo da li je ono što tvrdimo apsolutno tačno", rekao je Vekarić, gostujući u “Kažiprstu” RTV B92.

"Prvi put tako se na neki način Srbija potpuno otvoreno suočava sa svojom lošom prošlošću. Mislim da je to nešto što može potpuno da skine svaki argument sa tvrdnje patriota da je dobro što je neko ubijen", ocenio je on.

Opširnije o gostovanju Bruna Vekarića u “Kažiprstu” možete čitati ovde.

Smajlovićeva očekuje početak ratifikacije SSP-a

Novinarka Ljilja Smajlović smatra da je obelodanjivanje o postojanju masovne grobnice kod Raške povezano sa posetom Serža Bramerca.

“Delim utisak onih koji misle da je naš tajming u obelodanjivanju postojanja te masovne grobnice kosovskih Albanaca oportunistički izabran, odnosno da je sračunat kao uvertira za Bramercov dolazak u Beograd, odnosno da se ostavi utisak na Hag i na Brisel”, smatra Smajlovićeva.

“Ja podsećam da je slučaj hladnjače sa albanskim leševima u leto 2001. obelodanjen u okviru psihološke pripreme građana za izručenje Miloševića Hagu. Mislim da je ta taktika bila uspešna da je izgleda ušla u neki priručnik vlasti, ali meni se čini da to ostavlja utisak neke dešparatnosti vlasti, kada se dva dana pred dolazak Bramerca služimo time”, ocenjuje ona.

Od Bramercove ocene, tačnije od njegovog izveštaja, zavisi da li će zemlje EU ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Ljilja Smajlović kaže da takav potez treba očekivati već u junu.

“Mi smo to ustvari znali još pre šest meseci, da će za odluku o deblokadi biti potrebno samo još i da junski izveštaj Bramerca bude povoljan za nas, ali mi smo još u decembru podneli kandidaturu za prijem sa nadom da će Savet ministara EU u junu odmah tražiti od Evropske komisije da se odmah izjasni o našoj kandidaturi”, podseća ona.

“Meni se čini da je sada jasno da se to ipak neće desiti, ratifikacija može da traje dve godine, a neke zemlje poput Holandije su počele da govore da zbog Rumunije i Bugarske više niko ne sme požurivati”, kaže Smajlovićeva.

Bramercu je za popodne, odnosno veče planiran još jedan sagovornik. Poslednji razgovor u Beogradu glavni haški tužilac će imati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji se vraća iz posete Azerbejdžanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: