Sibir: Broj žrtava se popeo na 66

Broj mrtvih u dve eksplozije u rudniku uglja "Raspadskaja" u oblasti Kemerovo, u Sibiru, popeo se na 66 pošto su spasioci pronašli još šest tela u oknima.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2010.

09:13

Default images

Spasilačke ekipe obustavile su operaciju potrage za 24 nestalih rudara zbog straha od nove eksplozije. Do juče su u bolnice bile smeštene 94 povređene osobe, dok su njih četiri puštene kućama posle ukazane medicinske pomoći.Od povređenih osmoro je bilo u veoma teškom stanju, a devetoro u srednje teškom stanju.

Zvaničnik ruskog ministarstva za vanredne situacije Pavel Plat rekao je novinarima da se koncentracija metana u rudniku stalno povećava i da nekoliko manjih pozyara plamti na dubini od oko pola kilometara.

Plat je precizirao da koncentracija metana na nekim mestima iznosi 7 odsto a da se jedan odsto smatra granicom bezbednih uslova, dodavši da će spasioci nastaviti rad tek kada budu ugašeni pomenuti požari i smanjena koncentracija gasa.

Ukupni bilans dve eksplozije koje su se dogodile u nedelju 9. maja je 66 mrtvih, 94 povređenih i 24 nestalih.

U spasilačkim operacijama je bilo angažovano više od 700 ljudi.

Ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu izjavio je ranije da je moguće da je uzrok dve ekspoozije do kojih je došlo pre tri dana iznenadni prodor metana u okna i ugljena prašina.

Oblast Kemerovo je bogato ugljem. U lokalnim rudnicima dolazilo je do nesreća, a najsmrtonosnija bila je u rudniku Uljanovskaka marta 2007. godine kada je u eksploziji metana poginulo 110 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: