Štrajk u Kliničkom centru Srbije

Predstavnici Novog sindikata KC Srbije održali su jednočasovni štrajk upozorenja ispred upravne zgrade, a predstavnike štrajkača primio je direktor Đorđe Bajec.

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2010.

08:19

Default images

Nekoliko stotina okupljenih na platou Centra kao glavni razlog za štrajk navode to što se u ovoj ustanovi, kako kažu, krši Zakon o radu. Predsednik Novog sindikata Živorad Mrkić ističe da je to samo uvod i da će, ukoliko se zahtevi štrajkača ne ispune, zaposleni organizovati generalni štrajk.

Uz zvuke "Marša na Drinu" više od 400 zdravstvenih radnika i drugih zaposlenih u Kliničkom centru Srbije prodefilovalo je kompleksom jedne od najvećih zdravstvenih ustanova u zemlji protestuju zbog, kako navode, nepoštovanja, nepravde i kršenja zakona i procedura.

Branko Rakočević je vozač sanitetskog vozila. Počeo je da radi pre 8 godina, ali još nema stalni posao.

"Ja sam tada imao 42 godine. Da sam znao da će ovako da bude odmah bih napustio. Sad punim 50 i ko će da me primi u ovim godinama_ Niko! I sva ta neizvesnost. Niti možeš da konkurišeš za bilo koji kredit, niti dozvoljeni minus. Traže ti da li si na određeno ili neodređeno. Osećam se bedno", kaže on.

I Brankove kolege imaju slične probleme, a neki su došli da bi se solidarisali.

"Mislim da je sve rečeno, da svi mislimo kao sindikat koji na predvodi, da tražimo koeficijent da nam se vrati. Želimo veće plate, želimo stimulaciju i da se plati ono što radimo. Znači, jako nas malo ima,a jako puno posla."

"U znak solidarsnosti sa svim ostalima koji su nezadovoljni uslovima rada i sa svim ostalim što je izneto kao zahtev."

Predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić kaže da, iako rad na određeno vreme prema zakonu može da traje najviše godinu dana, pojedinci u KC-u rade i preko 10 godina.

On kaže da je jedan od većih problema i neplaćanje dopunskog rada kao i velike razlike u plaćanju tog rada između doktora i sestara.

"Imamo u KC hirurga koji je za 3 meseca dopunskog rada primio 550 000. To je možda u redu, ali problem je što je njegova sestra primila 2,3 hiljade. Imamo disparitet 1 prema 120 ili 1 prema 130. Pa, nije ovo feudalizam", smatra Mrkić.

Štrajkači se žale i na kadrovsku politiku. Kažu da na bitne funkcije ne dolaze stručni ljudi, već politički podobni. Problem je i manjak osoblja.

U šetnji dvorištem Kliničkog centra, podršku zaposlenima pružili su i pacijenti.

Štrajkači su upravnu zgradu oblepili plakatima među kojima je dominirao onaj sa napisom "Da li je Đorđe Bajec najkvalitetniji kadar koji imate?".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: