London: Nik Kleg vicepremijer

U novoj britanskoj vladi, koju će predvoditi lider konzervativaca Dejvid Kameron, vicepremijer će biti Nik Kleg, lider liberalnih demokrata, javlja Frans pres.

Izvor: Beta

Sreda, 12.05.2010.

00:58

Default images

Prema izvorima agencije, već se znaju i ključni ministri u budućoj vladi- Vilijam Hejg će biti šef diplomatije, a Džordž Osborn će biti na čelu resora finansija. Obojica su iz Konzervativne partije.

Na izborima 6. maja pobedili su konzervativci, ali nisu osvojili apsolutnu većinu u Donjem domu parlamenta, pa su ušli u koaliciju s Liberalno-demokratskom partijom, koja važi za stranku levog centra, a koja je bila treća po broju glasova i mandata.

Pren nego je u utorak uveče kraljica Elizabeta Druga poverila mandat za sastav nove vlade Kameronu, njoj je ostavku podneo dosadašnji premijer Gordon Braun, čime je okončana trinaestogodišnja vladavina laburista.

Svetski lideri čestitali Kameronu

Svetski lideri kontaktirali su novog konzervativnog britanskog premijera Dejvida Kamerona da bi mu čestitali na izboru na mesto koje je samo nekoliko časova ranije preuzeo od sada već bivšeg laburističkog premijera Gordona Brauna.

Američki predsednik Barak Obama je telefonirao Kameronu samo jedan sat pošto je ovaj preuzeo premijersko mesto, čestitajući mu na izboru istovremo uz poziv da poseti Belu kuću, javlja Rojters.

"Sjedinjene Države nemaju bližeg prijatelja i saveznika od Velike Britanije i ističem da sam duboko i lično posvećen specijalnim odnosima izmedju naše dve zemlje", rekao je Obama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je takođe telefonirala da bi čestitala Kameronu i pozvala ga da dođe u Berlin što je pre moguće, saopštio je Dauning strit.

Merkelova i novi britanski premijer su kratko porazgovarala o svetskoj ekonomiji i zajedničkim pitanjima EU, navodi s eu saopštenju.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je uputio srdačne čestitke Dejvidu Kameronu i poželeo mu uspeha, uz nadu da će zajedno raditi na jačanju saradnje izmedju dve zemlje, saopštila je u Parizu Jelisejska palata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: