Pariz: Rezolucija o zabrani nikaba

Francuski parlament jednoglasno izglasao neobavezujuću rezoluciju koja se zalaže za zabranu nošenja nikaba, muslimanske marame koja pokriva lice.

Izvor: Beta

Utorak, 11.05.2010.

21:07

Default images

Usvajanje ove rezolucije prva je etapa ka razmatranju nacrta kontroverznog zakona o tom pitanju koji bi trebalo da se u julu nađe na dnevnom redu skupštine. Za rezoluciju, sa simboličnim značajem bez zakonske snage, glasali su svi prisutni poslanici, njih 434 od ukupno 577 poslanika koliko ih ima francuski parlament.

Većinski desničari i opozicioni socijalisti glasali su za rezoluciju u kojoj se navodi da su "ekstremni običaji koji vređaju dostojanstvo i jednakost žena i muškaraca, među kojima je i nošenje muslimanske marame (burke ili nikaba), u suprotnosti sa vrednostima (francuske) Republike".

U trenutku glasanja samo su retki poslanici, među kojima i komunisti, napustili salu, uz kritike da je reč o "maskaradi" a ne glasanju čiji je cilj da se unapred obezbedi "konsenzus" za vladin nacrt zakona o zabrani nošenja nikaba i burki na javnim mestima.

Savet Evrope protiv opšte zabrane nošenja burki

Komisija za kulturu, nauku i obrazovanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) saopštila je danas da je protiv opšte zabrane nošenja burke i nikaba, tradicionalne odeće kojom se prekrivaju muslimanke.

Komisija PS SE smatra da bi zabranom nošenja burki ženama bilo oduzeto pravo na slobodu izražavanja, a bile bi ugrožene i njihove verske slobode, javile su agencije.

Ova komisija je apelovala i na Švajcarsku da što pre ukine zabranu izgradnje minareta u toj zemlji.

Savet Evrope će razmatrati pitanje burki na plenarnoj sednici sledećeg meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: