Kameron novi britanski premijer

Dejvid Kameron, lider Konzervativne partije, postao je novi britanski premijer nakon što je kraljica Elizabeta II prihvatila ostavku Gordona Brauna.

Izvor: Beta

Utorak, 11.05.2010.

20:51

Default images

Dosadašnji premijer Gordon Braun je podneo ostavku kraljici Elizabeti, a odmah zatim u Bakingemsku palatu je stigao 43-godišnji lider konzervativaca i od britanske kraljice dobio odobrenje da formira novu vladu, javile su britanske tv stanice. Kameron je najmlađi britanski premijer u skoro poslednjih 200 godina.

"Verujem da je ovo pravi način da se zemlji obezbedi jaka, stabilna, dobra i pristojna vlada koja joj je veoma potrebna", rekao je Kameron. On je dodao da mu je cilj da formira koaliciju sa Liberalo-demokratskom strankom i da povrati poverenje u politički sistem zemlje.

Konzervativna partija pobedila je na parlamentarnim izborima, ali nije dobila apsolutnu većinu poslanika. Zato se nametala potreba za koalicionom vladom, pa su i laburisti i konzervativci vodili pregovore kako bi obezbedili podršku trećeplasiranih liberala u čemu je uspeo Kameron.

Već bivši premijer Gordon Braun rekao je i da njegova juče najavljena ostavka na funkciju lidera laburista stupa odmah na snagu.

"Moja ustavna obaveza je da budem siguran da će vlada biti formirana shodno izborima održanim prošlog četvrtka. Želim novom premijeru sve najbolje kada bude donosio odluke važne za budućnost ove zemlje. Jedino onaj ko je bio premijer može da razume svu težinu odgovornosti i mogućnosti koje podrazumeva ta funkcija. Bio sam privilegovan da naučim mnogo o onom najboljem u ljudskoj prirodi obavljajući ovu dužnost, ali i o slabostima, uključujući i svoje", rekao je Braun. Dejvid Kameron (43) je najmlađi britanski premijer u poslednjih 200 godina, i nekoliko meseci je mlađi nego što je bio Toni Bler kad je na tu funkciju izabran 1997. godine.

Školovao se u najelitnijim britanskim univerzitetima Itonu i Oksfordu gde je među najboljlima u klasi diplomirao političke nauke, filozofiju i ekonomiju.

Posle diplomiranja odmah je počeo da radi za Konzervativnu partiju a u parlament je ušao 2001. godine. Na čelo partije Torijevaca izabran je decembra 2005. godine.

Otac je dvoje dece a treće dete očekuju u septembru. Najstariji sin Ajvan mu je preminuo prošle godine u šestoj godini. Supruga Samanta, aristokratskog porekla, stekla je naklonost britanske štampe koja joj je dala nadimak "Sam Kam".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: