Ljajić zatražio premeštaj Krstića

Nakon što je Radisav Krstić pretučen u britanskom zatvoru “Vejkfild“, Rasim Ljajić od Haškog suda zatražio njegovo premeštanje iz tog zatvora.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

19:16

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da je od predsednika tog suda Patrika Robinsona zatražio da general Radislav Krstić, koji je u petak pretučen u britanskom zatvoru "Vejkfild", bude premešten iz tog zatvora i da će o tome razgovarati i sa glavnim tužiocem tribunala Seržom Bramercom.

Ljajić je na sednici Skupštine Srbije rekao da je incident od petka bio kulminacija, jer je u više navrata dolazilo do sličnih situacija, da je pisao Robinsonu i zatražio premeštaj Krstića i da će o tome razgovarati i sa Bramercom, koji sutra dolazi u dvodnevnu posetu Beogradu.

Ljajić je naveo da će od Bramerca tražiti podršku da srpski zatvorenici izdržavaju zatvorske kazne u Srbiji.

"Mi i dalje imamo taj zahtev koji ide i prema Tužilaštvu i prema UN, ne mogu da kažem da su nam šanse velike, ali je prepreka za to preporuka generalnog sekretara UN iz 1993. godine da haški optuženici ne mogu služiti zatvorske kazne u državama na prostoru bivše SFRJ", rekao je Ljajić.

Srbija, međutim, vodi razgovore sa drugim zemljama u okruženju o tome da srpski zatvorenici izdržavanju zatvorske kazne u okolini Srbije.

General Krstić, koji zatvorsku kaznu po haškoj presudi služi u britanskom zatvoru u Zapadnom Jorkširu, pretučen je u petak ujutru u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Njega su napala trojica njemu nepoznatih zatvorenika, muslimana, od kojih su dvojica tamnoputi, a jedan je Albanac.

Generalovo stanje nakon napada je stabilno i on je izolovan u zatvorskom stacionaru.

Krstić je bio komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, a po haškoj poternici uhapšen je u decembru 1998. godine.

Prvostepeno je osudjen za genocid u Srebrenici na 46 godina zatvora, ali mu je u drugom stepenu presuda promenjena na pomaganje u genocidu, a kazna skraćena na 35 godina robije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: