Zašto tek jedna ponuda za savetnika

Samo jedna ponuda za savetnika za prodaju dela akcija “Telekoma” rezultat je niske provizije koju bi savetnik dobio, ocenjuju stručnjaci.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

16:57

Default images

Samo jedna ponuda za savetnika za prodaju dela državnih akcija u “Telekomu Srbije”, rezultat je niske provizije koju bi savetnik dobio pri prodaji “Telekoma”. Ovo je jedinstvena ocena i predstavnika tenderske komisije i stručnjaka. Juče je otvorena tehnička ponuda, dok će se o finansijskoj odlučivati za oko 15 dana.

Stabilna veza, niska cene impulsa i pogodnosti pretplatničkog statusa primarni su interesi korisnika usluga u oblasti telekomunikacija.

Kod nas je sve to drugačije. Rasprava u stručnoj, ali i javnosti uopšte, ne tiče se dobre ili loše usluge, već pitanja zašto se prodaje “Telekom”, da li je to opravdano i hoće li biti postignuta prava cena.

Prijava samo jednog privatizacionog savetnika, dodatno je otvorila nove sumnje i dileme.

Državni sekretar Ministarstva finansija, Slobodan Ilić, nije iznenađen brojem pristiglih ponuda.

Ilić: Nisam iznenađen brojem ponuda. Očekivao sam da pod ovim uslovima bude maksimalno do tri ponude. Dva su osnovna razloga za to. Jedan je procenjena vrednost javne nabavke, a drugi sami uslovi koji su dati javnom nabavkom, ocenjuje on.

B92: Strčnjaci kažu da se jedan od razloga što se javio samo jedan ponuđač zapravo veoma mala cena. Pa kako se došlo do toga da bi eventualni savetnik od vaših predloženih do 1 odsto, sada dobio svega 0,2 odsto.

Ilić: Mogao bih da se složim sa vama da procenjena vrednost javne nabavke nije dobro procenjena i upravo Ministarstvo finansija je bilo to koje je koristeći standarde za te usluge i dosadašnje projekte dalo predlog da to bude do 1 odsto.

Konačnu odluku o visini nadoknade za privatizacionog savetnika donela je Vlada. Samo jedna zainteresovana kompanija za savetovanje “Telekoma” nije iznanađenje ni za stručnjake.

Oni se slažu su neki od razloga slabog odziva to što je posao kompleksan, ali i to što je neke uslove, koje je savetnik trebao da postavi, vlada već odredila.

“Nije iznenađujuće ovo što se desilo, jer su na ovo ukazivali kvalitetni sagovornici jer uslovi koji su postavljeni nisu odgovarali mnogima. Čini mi se da će to ići u prilog onima koji će voleti da raspolažu sredstvima za sve ono što će biti potrebno u narednom periodu, a ne nužno znači da će biti korisno upotrebljeno”, smatra bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić.

“Bilo bi normalno da je već prenet kapital na državu. Da je država podelila ono što se mora podeliti. Treba da bude jasno koliko se može privatizovati kapitala i koliko će stvarno biti u rukama države. Što se tiče tih 0,2 odsto cene ona zavisi šta se za to očekuje, kakav će biti ugovor, kada će biti plaćanje”, ocenjuje konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Posle otvaranje finansijske ponude, tenderska komisija će je proceniti i dostaviti vladi koja donosi krajnju odluku.

Bez obzira kakva će ona biti u Ministarstvu finansija obećavaju da će ceo postupak biti transparentan, i da će se sve primedbe i pitanja zainteresovanih, kao i odgovori Ministarstva videti na njihovom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: