Vulkan opet zatvara aerodrome

Putnici u Evropi se suočavaju s novim prekidima u avio-saobraćaju. Danas je zatvoreno sedam španskih aerodroma na jugu zemlje i na Kanarskim ostrvima.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

15:57

Default images

Iz predostrožnosti je zatvoreno i pet aerodroma u Maroku, jer se jedan deo oblaka spušta ka Africi, dok se drugi kreće ka severoistoku Evrope i, prema rečima eksperata, približava vazdušnom prostoru Francuske. Oblak se pomerio sa područja Atlantskog okeana i sada je najveća koncentracija pepela iznad Španije, Portugala, Kanarskih ostrva i Madeire.

Danas se, međutim, normalizuje prekookeanski avio-saobraćaj.

Vulkanski pepeo sa Islanda se proširio do severne Afrike i stigao do Turske, primoravši vlasti tih zemalja da zatvore aerodrome u Maroku kao i vazdušni prostor u Turskoj.

Pet aerodroma u Maroku - Kazablanka, Rabat-Sale, Tanger, Tetuan i Esauira - zatvoreni su danas po podne "kako bi se garantovao maksimalan nivo sigurnosti za putnike", saopštili su marokanski zvaničnici, zaduženi za civilni saobraćaj.

Marokanski aerodromi nisu bili pogođeni prošlog meseca, kada je 14. aprila erupcija vulkana Eijafjalajokul dovela do bar petodnevnog zatvaranja vazdušnog saobraćaja u Evropi, podsetila je agencija AP.

U Turskoj su danas po podne na nekoliko sati privremeno otkazani letovi zapadno i jugozapadno od Istanbula, dok su dva aerodroma u Istanbulu ostala otvorena, ali će međunarodni letovi iz Evrope, verovatno, biti pogođeni zatvaranjem vazdušnog prostora.

Evropska agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja "Evrokontrol" je saopštila da se gust oblak prašine na sredini severnog Atlantika, koji je tokom vikenda doveo do velikog otkazivanja letova, razbija, što smanjuje potrebu za preusmeravanjem transatlantskih letova.

U Evropi se danas odvija približno 29.000 letova, što je gotovo uobičajeni broj za ovo doba godine, ukazala je ta agencija, sa sedištem u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: