Zakon neophodan, ali bez nameta

Donošenje novog zakona o zanatstvu je neophodno, ali je neprihvatljivo da se njime uvode novi nameti za zanatlije, izjavio je predsednik PKS Miloš Bugarin.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.05.2010.

15:20

Default images

Učestvujući u radu sednice Skupštine Zajednice preduzetnika PKS, Bugarin je rekao da ta oblast do sada nije bila uređena u skladu sa propisima EU, ali i dodao da nije dobro što prednacrt tog zakona predviđa stvaranje paralelenih institucija, zanatskih komora i nova finansijska opterećenja za zanatlije, kao što su članarine i plaćanje za izdavanje licenci.

"PKS može, kroz regionalne, pokrajinske komore i Privrednu komoru Beograda, ceo taj posao da uradi i bez troškova koji bi trpele zanatlije", rekao je Bugarin.

Takođe je, prema njegovom mišljenju, potpuno neprihvatljivo da se zanatske komore finasiraju iz budžeta, kako je predviđeno prednacrtom zakona o zanatstvu, u kome se istovremeno ističe i da su te komore samoodržive i da se finansiraju iz članarine i od izdavanja licenci, što je neusaglašeno da prethodnom tvrdnjom.

Bugarin je istakao da je neprihvatljiva i protivzakonita formulacija, kojom se predviđa da zanatske komore nastanu po principu "odvajanja od privrednih komora uz osnivanje".

"Dobro je što postoje javne rasprave o prednacrtu zakona o zanatstvu, koje se organizuju po regionima i što su tekstopisci zakona spremni na dijalog," rekao je Bugarin i izrazio očekivanje da će biti prihvaćeni svi konstruktivni predlozi zanatlija, jer bi u suprotnom bila reč o "pravnom nasilju".

Bugarin je izrazio očekivanje da će zanatlije i preduzetnici, njih oko 900.000, koliko ih se u Srbiji bavi tim poslom, na kraju dobiti dobar zakon, koji će im donositi korist, a ne štetu.

Zamenik predsednika Privredne komore Beograda Dragan Trivan je rekao da ta komora podržava stavove PKS kada je u pitanju zakon o zanatstvu i dodao da je potrebno donošnje tog zakona, ali da se ne sme dozvoliti da on predviđa uvođenja paralelnih institucja koje će biti na teret zanatlijama i bužetu Srbije.

"To je potpuno nepotrebno, jer u Srbiji postoji zdrav komorski sistem sa tradicijom od 150 godina, koji je u potpunosti u mogućnosti da servisira potrebe zanatlija i preduzetnika, kada je u pitanju izdavanje licenci i stručno usavršavanje", rekao je Trivan.

Članovi Zajednice preduzetnika PKS ponovili su da je jedinstven stav zanatlija i preduzetnika da je neophodno doneti novi zakon o zanatstvu, koji bi regulisao tu delatnost, ali i istakli da ponuđeni dokument za javnu raspravu ne vodi računa o potrebama i interesima zanatstva, zanatlija i građana koji koriste njihove usluge, jer se njime uvode novi nameti za zanatlije i predviđa stvaranje paralelnog komorskog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: