Putin traži istragu o nesreći

Premijer Rusije Vladimir Putin izdao je nalog za sprovođenje detaljne istrage o uzrocima nesreće u rudniku uglja "Raspadskaja", u kojem je poginulo 47 ljudi.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

12:28

Default images

"Nalažem sprovođenje detaljne istrage o uzrocima eksplozije u rudniku i potezima konkretnih službenika", rekao je Putin i pozvao na donošnje sistemskih odluka koje će sprečiti ponavljanje ovakvih nesreća u budućnosti, prenela je ruska agencija Itar-tas.

Broj nastradalih rudara u dvostrukoj eksploziji metana u ruskom rudniku porastao je na 47, pošto su spasioci jutros pronašli telo još četvorice ljudi. Sudbina 43 preostale osobe, među kojima pored rudara ima i spasilaca, je još nepoznata, ali su šanse da budu pronađeni živi minimalne.

Prema rečima Putina, istražitelji treba da ispitaju način na koji je proizvodnja uglja kontrolisana, kao i koje su mere odgovorna lica preduzela da bi proces vađenja uglja bio bezbedniji. On je naredio i nadgledanje načina na koji se sprovode spasilačke operacije.

Zaključci istrage neće se odnositi samo na rudnik "Raspadskaja", već na "celokupnu rudarsku industriju i sva postrojenja sa potencijalno opasnom proizvodnjom".

Rudnik "Raspadskaja", koji se nalazi oko 3.000 kilometara istočno od Moskve u regionu Kemerovo, u Sibiru, dubok je 500 metara i ima 370 kilometara podzemnih hodnika. Najveći je podzemni rudnik uglja u Rusiji, sa godišnjom proizvodnjom od osam miliona tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: