Ponudio glas na licitaciju

Kako su partije na izborima u Aranđelovcu za glas nudile ovce i ginekološke preglede, Slaviša Vasiljević je odlučio da na prodaju ponudi svoj glas.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

11:29

Default images

Kaže da u zamenu prima isključivo novac i dodaje da do sada nije bilo zvaničnih ponuda, ali se već četiri patrtije nadmeću nezvanično za njegov glas, pa je najviša do sada dostignuta cena 80 evra. On je inače istovremeno član 8 parlamentarnih stranaka.

Licitacija za izborni glas Slaviše Vasiljevića, na aukcionom sajtu Limundo, trenutno je na pauzi do narednih republičkih izbora. Na ovakav potez odlučio se, kaže, iritiran izbornom ponudom stranka biračima Aranđelovca i ponašanjem poslanika i ministara koji su obilazaili birače.

“Ljudi koji u toku dana sebi postavljaju crveni tepih i gardu u toku večeri dele balirano seno i građevinski material za glasove, tako da sam ja to podigao na malo viši nivo tako što sam izašao na sajt Limundo i ponudio svoj izborni glas na aukciji. Da olakšam posao i sebi i njima”, kaže privatni preduzetnik Slaviša Vasiljević.

Svoj glas Slaviša je, kaže, ponudio transparentno i pošteno, sa početnom cenom od dve hiljade dinara. I pored toga što on želi da zaradi na svom izbornom glasu, sa sociološkog stanovišta šalje veoma jaku poruku, kažu stručnjaci.

“Može da se desi da je to početak nekih promena u političkim stavovima građana u Srbiji, što bi bilo jako dobro, odnosno neka vrsta reakcije kako bi građani počeli ozbiljnije da razmišljaju o tome šta imamo na političkom tržištu, sta se nudi i na koji način”, objašnjava sociološkinja Jelena Petrović-Desnica.

Slaviša na politiku i izbore, pa i biračko pravo u Srbiji gleda iz ugla sarkazma i ironije. O tome svedoči i činjenica da je istovremeno član osam partija.

"Uglavnom stranke i ne traže prilikom učlanjavanja novih članova, da li ste član neke druge stranke. Jedino G17 plus, oni su tražili da se iščlanim iz svih drugih stranaka. Naravno, ja to nisam hteo, tako da je nažalost G17 izgubio mene kao člana, ali drugih 7-8 partija nisu", navodi Vasiljević.

Slaviša se u partije učlanjavao sa jasnom namerom i dobrim razlogom. Međutim, mnogi građani Srbije politički se angažuju kada žele ličnu korist.

"Nisu građani za to krivi, odnosno birači, već i same političke partije koje se tako ponašaju zahtevajući da, ako želimo posao ili želimo neko mesto ili bilo šta drugo da dobijemo u životu, mi moramo da budemo član određene partije odnosno onih koji su na vlasti”, kaže Jelena Petrović-Desnica.

Nezadovoljan dosadašnjim ponudama, Slaviša će ponovo dati političkim partijama priliku da se nadmeću za njegov glas pred naredne republičke izbore.

"Najviše sam dobio 80 evra, to je poslednja ponuda jer je evo aukcija istekla bez zvanične ponude, a do republičkih izbora kada se ja nadam da ću materijalizovati znatno više od tih 80 evra", kaže on.

Kada političku scenu u Srbiji sagledamo kroz prizmu Slavišinog eksperimenta, čini se da još nismo sve videli. Sačekajmo republičke izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: