SAD: Bez pritiska na Avganistan

Američka politika prema vlastima u Avganistanu nije se izmenila, a problemi u odnosima dve zemlje sada su prošlost, izjavio je Ričard Holbruk.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

01:32

Default images

Specijalni predstavnik za Avganistan i Pakistan rekao je, povodom posete avganistanskog predsednika Hamida Karzaia, koji je danas stigao u Vašington, da SAD ima jasnu nepokolebljivu politiku koja uzima u obzir specifične okolnosti. On je odbacio tvrdnje da SAD više ne vrše pritisak na avganistanske vlasti da same više učine na sređivanju stanja u zemlji.

"Karzaija poštujemo zbog njegovih dostignuća. On je za nas legitimni, demokratski izabrani predsednik", rekao je Holbruk.

On je podsetio na izjavu američkog predsednika Barak Obame da su izbori u Avganistanu bili "haotični", ali, dodao je, Karzaijeva pobeda je "jasna i na toj osnovu smo ga i pozvali u Vašington naši lični odnosi su srdačni i puni poštovanja“.

Holbruk je ocenio da se u prvih 10 meseci nove administracije bio nadvio "vrlo veliki komplikovani oblak" nad odnose Vašingtona i Kabula, ali da su ti odnosi sada u periodu bliske strateške saradnje.

On je napomenuo da SAD Avganistancima ne žele da budu zamena za njihovu vladu u Kabulu. Prema njegovim rečima, početkom prošle godine, manje od devet odsto američke pomoći Avganistanu išlo je preko vlade, "što nije bilo dobro, jer smo podrivali vladu koju smo nastojali da ojačamo".

On je dodao da su SAD postavile cilj da to učešće bude 50 odsto, a da je sada 14 odsto.

Što se tiče američkog vojnog angažmana u Avganistanu, Holbruk je podsetio na izjavu predsednika Baraka Obame da će ove godine povećati broj vojnika za 30.000, a onda iduće godine u julu da će početi povlačenje nekih trupa u zavisnosti od razvoja situacije.

"Obama nikada nije rekao da će 2011. Godine povući trupe iz Avganistana", rekao je Holbruk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: