Partizanov stadion menja vlasnika?

Ministarstvo odbrane Srbije vodi sudski postupak za vraćanje Partizanovog stadiona u svoj posed, piše "Danas".

Izvor: Danas, Tanjug

Utorak, 11.05.2010.

00:48

Default images

Nekadašnji Stadion JNA svojevremeno je, odlukama visokih državnih organa, prebačen u vlasništvo Partizana, što Ministarstvo osporava kao nelegalnu i nelegitimnu odluku. Izvor lista navodi da sudski postupak već ima prve posledice-Partizan je pre petnaestak dana obavešten da je sud doneo privremenu meru zabrane raspolaganja imovinom tog kluba tj. zabranu prodaje nepokretnosti ili promene njihove namene.

Krugovi bliski Partizanu navode da je postupak koji je pokrenulo Ministarstvo "udar na Partizan" koji može imati dalekosežne posledice.

U Ministarstvu odbrane potvrdili su "Danasu" da postoji sudski spor sa Partizanom oko vlasništva nad stadionom, ali naglašavaju da je reč o nasleđenom sporu koji je pokrenut još 1995. godine.

Odluka o tome da se nepokretnosti u vlasništvu Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu ustupe bez naknade doneta je 1990. godine, u vreme kada je savezni sekretar za narodnu odbranu bio general Veljko Kadijević, kažu u Ministartsvu odbrane.

Tužba po ovlašćenju Republičkog javnog prvobranioca

Direkcija za imovinsko pravne poslove Ministarstva odbrane, na osnovu ovlašćenja Republičkog javnog pravobranioca, 20. marta 2007. godine protiv Sportskog društva Partizan obnovila je tužbu koja je prethodno bila podneta 19. novembra 1997., saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Povodom insinuacija da je ministar odbrane Dragan Šutanovac potpisao pomenutu tužbu, radi istinitog informisanja javnosti, podsećamo da je stupio na dužnost 15. maja 2007. godine, dodaje se u saopštenju.

U saopstenju izdatom "povodom informacija koje su se pojavile u medijima o saradnji između Ministarstva odbrane i Sportskog društva Partizan, navodi se precizno šta se i kada dešavalo u međusobnim odnosima.

Ugovorom od 28. marta 1990, zaključenim između Države SRJ - Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i JSD Partizan, preneto je pravo korišćenja, upravljanja i raspolaganja na nepokretnostima, koje su bile sredstva JNA, bez naknade.

Precizira se da je 19. novembra 1997. godine, u ime SRJ - Saveznog ministarstva za odbranu, Vojni pravobranilac Vojske Jugoslavije, podneo tužbu protiv Partizana radi utvrđenja ništavnosti ugovora o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima u društvenoj svojini.

Tužba je obuhavatala i predlog za određivanje privremene mera "u smislu zabrane otuđenja i opterećenja nepokretnosti", dodaje se u saopštenju.

Kao razlog za podnošenje tužbe navodi se, da u momentu prenosa nepokretnosti iz vlasništva tužioca na tuženog i uopšte, "nije postojao pravni interes za opšte narodnu odbranu, čime je povređen čl.34. Zakona na osnovu koga je su i ustupljene nepokretnosti".

Direkcija za imovinsko pravne poslove Ministarstva odbrane, na osnovu ovlašćenja Republičkog javnog pravobranioca, obnovila je tužbu 20. marta 2007. godine.

Tokom postupka Drugi opštinski sud doneo je 8. jula 2009. rešenje kojim se određuje zabrana Partizanu otuđenje i opterećenje nepokretnosti koje su predmet tužbenog zahteva sve do pravosnažnog okončanja ovog parničnog postupka.

Nakon toga, Okružni sud u Beogradu odbio je žalbu tuženog i potvrdio odluku Drugog opštinskog suda, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: