Braun odustaje od vođenja laburista

Britanski premijer Gordon Braun najavio je, posle neuspeha na parlamentarnim izborima, povlačenje sa mesta predsednika Laburističke partije.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 10.05.2010.

22:37

Default images

Gordon Braun najavio je da će se povući sa mesta predsednika Laburističke partije, najkasnije do polovine septembra, kada se održava stranačka konvencija. Premijer kaže da nijedna stranka na izborima nije osvojila dovoljnu većinu, tako da on kao lider laburista, to mora da prihvati kao ocenu o njemu.

Posle opštih izbora u Velikoj Britaniji, na kojima je Konzervativna stranka osvojila najviše glasova, ali ne i većinu, tako da konzervativci već uveliko pregovaraju sa liberalima o prvoj koalicionoj ili manjinskoj vladi od 70-ih godina prošlog veka.

Braun ističe da je lider Liberalnodemokratske stranke Nik Kleg zatražio zvanične pregovore i sa laburistima i da bi trebalo pozitivno ogovoriti na taj zahtev jer je to u "nacionalnom interesu".

Nik Kleg je ocenio najavljeni odlazak Gordona Brauna kao "važan element" u pregovorima o formiranju nove Vlade.

"Kao lider partije moram da prihvatim da je izborni rezultat ocena mene samog. Zbog toga imam nameru da zatražim od Laburističke partije da započne proces izbora novog rukovodstva. Nadam se da će to biti završeno do početka konvencije Laburističke partije. Neću učestvovati u izbornoj trci, niti ću podržati ni jednog kandidata”, rekao je Braun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: