Povećano zagađenje u Boru

Koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu iznad Bora poslednjih nekoliko dana je višestruko uvećana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2010.

18:41

Default images

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u centru ovog grada jutros je zbog zastarele tehnologije borske topionice ali i nepovoljnih meteoroloških uslova, koncentracija sumpor dioksida u vazduhuzmerena vrednost sumpor-dioksida u vazduhu bila oko 5 puta veća od dozvoljene.

Miroslav Pajić iz ekološkog pokreta Bor kaže da je zagađenje i veće od onoga koje registruju 4 merne stanice u ovom gradu.

U RTB-u kažu da oni čim merne stanice registruju povećane koncentracije sumpor dioksida u vazduhu obustavljaju proizvodnju u topionici bakra, ali da ništa više od toga ne mogu da učine.

Građani Bora kažu da su rezignirani i da je ekstremno zagađenje vazduha u njihovom gradu činjenica na koju na žalost ne mogu uticati.

Ukoliko se meteorološke prilike u toku dana u Boru promene, a to znači da bar počne da duva vetar, Borani mogu da očekuju da visoke koncentracije sumpordioksida zamene sa malo više kiseonika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: