Fini: Srbija je deo Evropske unije

Predsednik Poslaničkog doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini kaže da je Srbija deo EU i da Unija treba što pre da primi zemlje Balkana u članstvo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2010.

13:31

Default images

"Srbija je deo EU i u geografskom i u kulturološkom smislu i neophodno je da Unija što pre zaokruži svoju mapu i da na nju uključi zemlje Balkana", rekao je Fini posle razgovora sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, kojim je počeo posetu Srbiji.

Italijanski parlament je, prema njegovim rečima, spreman da bude prvi parlament neke evropske zemlje koji će, kada za to dođe vreme, ratifikovati SSP, koji je veoma važan korak na evropskom putu Srbije.

Fini je predsednici srpskog parlamenta preneo prijateljske pozdrave članova parlamenta Italije i italijanskog naroda, ističući da je Italija učinila sve što je mogla da Srbiji pomogne na putu ka EU.

"Italija je ubeđena da su razlozi Srbije na putu ka EU istiniti i da Evropa treba da pošteno razmotri te razloge, kao i da ne sme da primenjuje dvostruke aršine u odnosu na zemlje koje žele da uđu u EU", istakao je on.

Prema Finijevim rečima, kada Srbija bude ušla u EU, odnosi Beograda i Rima postaće još čvršći i to će biti "među najčvršćim odnosima koje Italija održava sa bilo kojom drugom članicom EU".

Fini je zahvalio predsednici Skupštine Srbije na, kako je rekao, odličnoj saradnji koju srpske institucije na svim nivoima imaju sa italijanskim na suzbijanju kriminala i pohvalio zakone i aktivnosti srpske policije na tom polju.

Đukić-Dejanovićeva je rekla da 131 godina diplomatskih odnosa Srbije i Italije treba da bude obavezujuća za intenziviranje svih oblika saradnje dveju zemalja, kako na političkom i ekonomskom planu, tako i na polju parlamentarne saradnje.

Ona je Finiju, u ime poslanika, zahvalila na ogromnoj podršci i razumevanju koje Italija pruža Srbiji na putu ka EU.

Prema njenim rečima, u jednočasovnom razgovoru sa gostom iz Italije razmenjena su iskustva dvaju parlamenata i dogovoreni su konkretni oblici saradnje skupštinskih tela.

"Ovo je bio susret dvoje kolega koji sa različitih aspekata rešavaju slične probleme građana zemalja u kojoj se zakonodavna aktivnost trudi da obezbedi ambijent za njihov bolji život i u tom smislu sam gostu iz Italije dočarala politički ambijent, ciljeve državne politike, a bilo je reči i o mogućim reperkusijama svetske ekonomske krize na Srbiju", rekla je Đukić-Dejanovićeva.

U nastavku posete Srbiji, Fini će se sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.

U razgovorima će, kako je ranije najavljeno, posebna pažnja biti posvećena evropskim integracijama Srbije, saradnji u regionu i bilateralnim odnosima između dve zemlje.

Fini razgovarao za Tadićem i Cvetkovićem

Boris Tadiæ i Ðanfranko Fini (Tanjug)
Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Italije Đanfrankom Finijem.

Tadić i Fini ocenili su da su bilateralni odnosi dve zemlje na visokom nivou, saopšteno je posle razgovora iz Predsedništva Srbije.

Predsednik Tadić zahvalio je Finiju na jasnoj podršci Italije evropskim integracijama Srbije, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Poslaničkog doma Parlamenta Italije izjavio je, u razgovorima sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem, da je italijanski parlament spreman da bude prvi koji će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije.

Fini je dodao da je takva podrška Italije važna na putu Srbije ka EU, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Cvetković je, sa svoje strane, izjavio da su evropska integracija i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta glavni spoljnopolitički prioriteti Srbije.

Premijer je zahvalio na snažnoj podršci koju Italija pruža Srbiji u procesu evrointegracije.

Na sastanku je konstatovano da Srbija i Italija imaju visok stepen ekonomske saradnje i da će se ona dodatno unapređivati što aktivnijim učešćem Italije u regionalnim projektima u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetskog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: