Otkriće masovne grobnice kod Raške?

Tužilaštvo za ratne zločine na tragu masovne grobnice kod Raške, u kojoj se najverovatnije nalaze tela oko 250 kosovskih Albanaca ubijenih 1999. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2010.

09:51

Default images

U njoj se, bar kako tvrde svedoci, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca, koji su tu smešteni nakon 1999. godine. U tužilaštvu ističu da im je u otkrivanju ovog traga pomogla saradnja sa Misijom Evropske unije na Kosovu, kao i da je otkrivanje grobnice obaveza prema žrtvama.

Desna strana puta Leposavić – Raška, u blizini mesta gde se pre nekoliko godina već tragalo za masovnom grobnicom, lokacija je za koju Tužilaštvo sada sumnja da krije 250 tela kosovskih Albanaca.

Na toj lokaciji sada se nalazi poslovna zgrada preduzeća "Kosmet put" i parking. Okolni putevi oko tog preduzeća su neprohodni, teren je nepristupačan. Poslednji put se u blizini te lokacije tragalo 2007. godine.

Sada niko nije dolazio, tvrde radnici koji iako nisu hteli pred kamere, ne kriju da su iznenađeni ovim informacijom.

"Interesantno je da je baš 1999. godine na toj pretpostavljenoj lokacijii, upravo nakon prebacivanja, dakle- kao što znate prvo su postojale primarne grobnice na Kosovu, gde su tela otkopana i posle prebačena u užu Srbiju- baš na ovoj lokaciji, koja je pretpostavljena lokacija, napravljena jedna zgrada iznad, tako da pretpostavljamo da se tela nalaze u temeljima te zgrade i neposredno pored na parkingu“, kaže zamenik tužioca Bruno Vekarić.

Za sada se ne zna ko je ubijao te ljude, i izvršio prebacivanje tela. Kako tvrde u Tužilaštvu ti odgovori će biti poznati kasnije, a kada je reč o iskopavanjima ona bi trebalo da počnu ubrzo.

U slučaju da se pretpostavke Tužilaštva ispostave kao tačne to bi bila šest grobnica koja je pronađena na teritoriji Srbije.

"Znate da su prve tri bile Batajnica, Perućac i Petrovo selo, a druge dve su bile Volujak i Lešo na Kosovu. Isto tako po svom obimu, bar prema za sada izjavama svedoka, ovo je druga po veličini grobnica. Prva je bila Batajnica sa preko 700 žrtava, ukoliko se ovo ispostavi da su naše pretpostavke tačne, ovde bi trebalo da bude 250 tela“, objašnjava Vekarić.

Do ovih saznanja Tužilaštvo za ratne zločine došlo je na osnovu izjava svedoka, u čemu im je kako, tvrdi Tužilac Vukčević pomogao Euleks.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević očekuje da će ovaj slučaj pomoći i u dobijanju odgovora na pitanje šta je sa blizu 500 nestalih Srba.

On očekuje posle ovoga i znatno povoljniju situaciju u procesno-pravnom smislu kada je reč o predmetima u kojima se procesuiraju zločini na Kosovu.

"Hoću da naglasim da je ovo naša obaveza prema žrtvama, prema njhovim porodicama, te porodice svakako žele, a imaju pravo naravno, da sahrane svoje bližnje. Istovremeno, ukazujem na to Srbija ima demokratski kapacitet da se suoči sa svim onim što se desilo na ovim prostorima i smatram da je ovo najbolji put ka pomirenju na ovim prostorima“, navodi Vukčević.

Iz Misije EU na Kosovu samo je kratko potvrđeno da je ta misija uključena u istragu, kao i da će određene detalje izneti kasnije.

Malovićeva: Spremni za istinu o svim zločinima

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da je otkrivanje potencijalne masovne grobnice u Raškoj od izuzetne važnosti za utvrđivanje istine o zločinima počinjenim na Kosovu i Metohiji i nedvosmislen dokaz da je Srbija spremna da istraži istinu o svim zločinima na ovim prostorima.

"Mi smo u potpunosti spremni da rasvetlimo istinu o svim nestalim licima na području Kosova i Metohije i da pred lice pravde izvedemo sve one koji su zločine počinili",rekla je Malovićeva.

Ona je kazala da očekuje da će se intenzivirati istrage koje će odvesti do otkrivanja pune istine o sudbini blizu dve hiljade nestalih Srba i Albanaca sa Kosova.

Prema njenim rečima, Srbija je jasno opredeljena i ulaže maksimalne napore da svi počinioci ratnih zločina, nezavisno od nacionalnosti ili funkcija, budu kažnjeni i da pravda za žrtve i njihove porodice bude zadovoljena.

Otkrivanjem potencijalne masovne grobnice u Raškoj, Srbija je iznova pokazala jasno opredeljenje prema svojoj prošlosti i ujedno je poslala nedvosmislenu poruku da se ovako nešto više nikad neće ponoviti, poručila je Malovićeva.

Manaj: Srbija spremna za istinu

Zamenik kosovskog premijera Ram Manaj ocenio je da otkriće masovne grobnice u blizini Raške pokazuje spremnost Srbije da se otkrije istina o nestalim Albancima.

"Otkriće masovne grobnice izgleda da pokazuje spremnost Srbije da se rasvetli istina o nestalim. Pitanje nestalih može biti adresirano na Srbiju i istina o tome može biti otkrivena zahvaljujući Srbiji zato što su srpske snage organizovale sve što se dogodilo", kazao je Manaj.

"To znači da je realno očekivati da istina o nestalima sa Kosova, koji su razbacani po celoj Srbiji, dođe upravo iz Srbije, kazao je Manaj iz čije porodice je takođe nestalo nekoliko članova.

Prema njegovim rečima, kosovska strana je imala informacije da je tamo zakopano od 250 do 400 ljudi.

"Jedno zvanično iskopavanje urađeno je na toj lokaciji juna 2007. godine, ali je kopano na pogrešnom mestu", rekao je Manaj.

Manaj je podsetio da kosovska strana ima saznanja i o novoj masovnoj grobnici kod Medveđe, ali da je isljučivo stvar Srbije da ih istražuje i otkriva.

Ivanović: Otkriti i grobnice nestalih Srba

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da Tužilaštvo za ratne zločine odgovorno radi svoj posao, ali da očekuje da će srpske vlasti insistirati i na pronalaženju grobnica u kojima su zakopani Srbi.

Ivanović je ocenio da sa ovakvim rezultatima srpskog Tužilaštva “imamo potpuno pravo da kod međunarodnih institucija insistiramo na pronalaženju masovnih grobnica u kojima su zakopani Srbi od 1999. godine”.

“Jedino što bi svi dobronamerni ljudi morali da zaključe jeste da srpska Vlada i srpsko Specijalno Tužilaštvo odgovorno rade svoj posao, bez obzira kakve bi političke implikacije to moglo da ima", rekao je Ivanović u izjavi Kontakt plus radiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: