Sejdiju: Na samitu uz isti tretman

Kosovo će učestvovati na samitu u Sarajevu samo ako bude imalo isti tretman kao i ostali učesnici, kaže Fatmir Sejdiju.

Izvor: B92

Nedelja, 09.05.2010.

15:18

Default images

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izrazio je spremnost da Priština učestvuje na samitu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije 2. juna u Sarajevu bez obzira na formu tog skupa, ali samo ukoliko svi učesnici budu imali isti tretman.

U razgovoru sa dopisnicom Bete tokom posete Berlinu, Sejdiju je na pitanje da li je Priština spremna da učestvuje na samitu po formuli koju je predložio italijanski šef diplomatije Franko Fratini, rekao da "Kosovo neće učestvovati samo ukoliko ne bude uživalo ravnopravni tretman".

"U svakom drugom slučaju ćemo učestvovati, jer je to u našem interesu i u interesu regiona. Jedino važno je da sve počiva na principima ravnopravnosti. U tom slučaju ćemo učestvovati", rekao je Sejdiju.

Na Odboru Bundestaga za pitanja Evropske unije potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić predložio je da se u Sarajevu razgovara o pet oblasti, a to su "infrastruktura, ekologija, energija, socijalna politika i ekonomija znanja".

Na pitanje da li je to agenda koja bi bila prihvatljiva i za Kosovo, Sejdiju je rekao da je Priština "spremna da razgovara o svim temama koje su u zajedničkom interesu".

"Naravno, da bi određene teme dospele za pregovarački sto, moraju se obaviti pripreme. Svaka ideja mora pojedinačno da se razmotri. I pri tome je ključno da se ima u vidu da je Kosovo nezavisna država", naveo je kosovski predsednik.

Zapitan da li se Kosovo oseća obaveznim da, poštujući međunardno pravo, preduzme određene mere posle objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda o zakonistosti nezavisnosti Kosova, ma kakvo to mišljenje bilo, Sejdiju je rekao da Kosovo "ne želi da prejudicira kakvo će biti savetodavno mišljenje Suda".

"Mi cenimo profesionalnost i iskustvo sudija Međunarodnog suda i nismo ni u jednom trenutku pokušali da se umešamo u taj proces. Naši argumenti pred sudom su bili jaki i podržao ih je veliki deo država", rekao je Sejdiju.

U vezi sa mogućim pregovorima Prištine i Beograda i pitanjem da li su, ako do njih dođe, potrebni posrednici i ko bi to mogao da bude, SAD, neka od zemalja EU ili iz regiona, Sejdiju je rekao da "nema nekih posebnih signala u tom smislu".

"Ali, u našem interesu je prijateljski pristup, i sa naše strane gledano nema razloga za napetosti. Mi smo spremni da razgovaramo o različitim temama, jedino ne o statusu. Što se tiče mogućih posrednika, to spada u pitanja koja treba da budu preispitana", rekao je kosovski predsdednik.

Naveo je da Kosovo i Srbija "kao dve suverene države mogu da razgovaraju o slobodi kretanja građana, o korupciji i organizovanom kriminalu, o privrednom razvoju ili o iskustvima balkanskih zemalja u integraciji u EU. To je naš pristup, pristup prijateljstva".

Na pitanje zašto i dve godine posle proglašenja nezavisnosti Kosova u medijima mogu da se pročitaju samo negativne vesti o životu srpskih građana na Kosovu, predsednik Sejdiju je naveo da "svakako ima i medija koji imaju o tome pozitivne informacije".

"Mnogi srpski građani su se vratili za to vreme na Kosovo, ali na njih se vrši stalni pritisak. Mi zato ponovo apelujemo na Beograd, da ostavi kosovske Srbe na miru, da bi mogli da ostvare svoje ciljeve u društvu u kojem žive. Mi sigurno ne želimo da oni žive u sistemu aparthejda u kojem smo mi propatili. Došlo je vreme za saradnju i za međusobno razumevanje", ocenio je kosovski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: