Misija MMF-a u Srbiji od 12. maja

Misija Međunarodnog monetarnog fonda boraviće u Beogradu od 12. maja, povodom četvrte revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom, potvrđeno je Tanjugu u MMF-u.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.05.2010.

14:45

Default images

Misija MMF-a trebalo bi da ostane u Srbiji do 26. maja, a predvodiće je, kao i tokom prethodnih poseta, Albert Jeger. Kako su ranije najavili predstavnici Vlade Srbije i MMF-a, glavne teme razgovora trebalo bi da budu poreska i penzijska reforma i donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je ranije da Srbija relaksirano ulazi u novu fazu pregovora jer je ispunila sve zadatke predviđenje sporazumom sa MMF-om za prvo tromesečje ove godine.

Prema njenim rečima, sa MMF-om je načelno dogovoreno da se penzije u Srbiji do aprila 2012. godine tri puta usklađuju sa zaradama u javnom sektoru, a da se posle toga pređe na usklađivanje sa troškovima života.

Jedan od zadataka Srbije bio je i da izradi zakon o fiskalnoj odgovornosti, pa je MMF-u na ekspertizu već upućena prva verzija tog zakona, koji predviđa godišnje smanjenje učešća javnih rashoda u bruto domaćem proizvodu (BDP) za 0,75 odsto, s ciljem da od 2015. Srbija ima uravnotežen budžet.

Kako je ranije objasnila Dragutinovićeva, tim zakonom trebalo bi da bude definisano da javni dug Srbije ne sme biti veći od 40 odsto BDP-a, a da godišnji limit zaduživanja države ne bude veći 2,5 procenata BDP-a.

Tema pregovora biće i sveobuhvatna reforma poreskog sistema Srbije, pošto se vlada usaglasila o potrebi smanjenja fiskalnog opterećenja na zarade, pa bi trebalo razmotriti i kako će biti nadoknađen gubitak budžetskih prihoda koji bi tako nastao.

Prema najavama ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, tokom posete MMF-a biće reči i o eventualnom odmrzavanju plata i penzija u drugoj polovini ove godine.

Stalni predstavnik Fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio je ranije Tanjugu da će glavni cilj Misije MMF-a na predstojećim pregovorima biti postizanje dogovora o srednjoročnoj politici određivanja penzija i plata u javnom sektoru, uključujući i unošenje korekcija u zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Lisovolik je najavio da će najnovija prognoza MMF-a o rastu srpske privrede od dva odsto u ovoj godini i tri odsto u 2011. takođe "biti analizirana i ažurirana tokom posete misije Fonda Srbiji".

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji novi stend-baj aranžman u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Sredstva tog kredita koriste se za jačanje deviznih rezervi, kao podrška ekonomskom programu Vlade Srbije za umanjenje uticaja svetske ekonomske krize.

U dosadašnje tri tranše Srbija je povukla oko 1,3 milijarde evra iz aranžmana s MMF-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: