Matićeva: Ukinuti krizni porez

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić je ocenila da bi trebalo ukinuti dodatni krizni porez na mobilnu telefoniju od 10 odsto.

Izvor: Beta

Petak, 07.05.2010.

08:30

Default images

"Ako Ministarstvo finansija ocenjuje da je kriza prošla, logično je da se ukidaju antikrizne mere i da se ukine taksa na mobilnu telefoniju ili odredi rok kada će to biti, kako bi operateri mogli više da investiraju u razvoj", rekla je Matićeva agenciji Beta.

Ona je kazala da zadržavanje tog poreza kao stalnog nije opredeljenje vlade, jer postoji jasna saglasnost o tome da je ovo privremena, antikrizna taksa.

Takođe je ocenila da dodatno oporezivanje mobilne telefonije dovodi do gorih poslovnih rezultata operatora, smanjenja investicija i usporavanja razvoja telekomunikacija u Srbiji.

Svaki sledeći korak, kako je rekla Matićeva, zavisi od vlade i procene da su kriza i posledice krize prošli i da su se time stvorili uslovi za ukidanje poreza na mobilnu telefoniju.

Prema njenim rečima, informaciono-komunikacione tehnologije su u svim zemljama prepoznate kao prioritet i država je ta koja bi trebalo da stvori uslove za brži i neometani razvoj tog sektora.

Ministarstvo za telekomunikacije, prema rečima ministarke, poboljšalo je zakonoski okvir i nivo harmonizacije sa regulatornim okvirom EU, što su osnovni preduslovi za investicije i što će po ukidanju poreza omogućiti veća ulaganja i ubrzan razvoj.

Sva tri mobilna operatera u Srbiji , "Telekom", "Vip" i "Telenor", najavili su podnošenje zahteva za ukidanje dodatnog kriznog poreza na mobilnu telefoniju, pošto je zvanična statistika pokazala da je Srbija izašla iz recesije.

Ukidanje kriznog poreza na leto?

Ministarka finansija Diana Dragutinović je danas izjavila da bi nakon ovog leta mogao da bude ukinut dodatni porez na mobilnu telefoniju od 10 odsto.

Taj porez smatram za veoma, veoma privremen, što znači da ako bude još prisutan u našem poreskom sistemu, važiće još samo ovo leto, kazala je ona.

Dragutinovićeva je dodala i da nije ponosna što je uveden dodatni porez na mobilnu telefoniju, ali da u krizi mora da se posegne i za neobičnim instrumentima.

Sva tri operatera mobilne telefonije u Srbiji - Telekom, Vip mobajl i Telenor zatražili su juče ukidanje dodatnog kriznog poreza na mobilnu telefoniju.

Vlada Srbije je uvela u junu 2009. dodatni porez na mobilnu telefoniju u okviru mera za smanjenje budžetskog deficita i trebalo je da ga ukine sa prvim znacima ekonomskog oporavka. Prema podacima Zavoda za statistiku za prvi kvartal 2010, Srbija je izašla iz recesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: