EBRD: Zajam za zapadni Balkan

Evropska banka za obnovu i razvoj je saopštila da će obezbediti 110 miliona evra zajma za podršku rastu privatnog sektora na zapadnom Balkanu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.05.2010.

17:09

Default images

Cilj je povećanje konkurentnosti lokalnih preduzeća pomoću poboljšanja poslovanja i povećanja kvaliteta proizvoda, navedeno je u saopštenju banke. EBRD će, kako se navodi, obezbediti kreditne linije lokalnim bankama za kreditiranje privatnog sektora.

Zajam će uključivati sredstva za finansiranje projekata u sektoru održive energije i projekata za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Sredstva će biti korišćena za finansiranje ulaganja preduzeća i domaćinstava u energetsku efikasnost i obnovljivu energiju i za podršku investicijama malih i srednjih preduzeća neophodnim za usklađivanje sa standardima Evropske unije u zdravstvu, bezbednosti, zaštiti životne sredine i kvalitetu proizvoda.

Projekat će povećati dostupnost novčanih sredstava realnim privredama zemalja zapadnog Balkana, omogućiti lokalnim kompanijama da povećaju kvalitet poslovanja i energetsku efikasnost, što će ojačati njihovu konkurentnost i sposobnost da obezbede pristup i uspešno trguju na jedinstvenom tržištu EU, saopštila je EBRD.

Banka je dodala da će projekat takođe pomoći domaćinstvima da postanu energetski efikasnija, što je posebno važno budući da cene prirodnih resursa rastu, a to će rezultovati boljim uslovima života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: