Operateri traže ukidanje poreza

“Telekom Srbije“, “Vip mobajl“ i “Telenor“ najavile su da će zatražiti da se u Srbiji ukine dodatni porez na mobilnu telefoniju od 10 odsto.

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.05.2010.

14:57

Default images

Kako je agenciji Beta rečeno u tim operaterima mobilne telefonije, dodatni krizni porez negativno utiče na poslovanje kompanija, razvoj tržišta telekomunikacija i investicije u Srbiji.

"Došlo je vreme za ukidanje dodatnog poreza na mobilnu telefoniju, koji značajno opterećuje poslovanje sva tri operatera, pošto je objavljeno da je Srbije izašla iz recesije", kazali su u “Telekomu Srbije“.

U toj kompaniji su istakli da bi ukidanje tog poreza podstaklo investicije u telekomunikacije.

Vlada Srbije uvela je u junu 2009. godine porez na mobilnu telefoniju u okviru mera za smanjenje budžetskog deficita i trebalo je da ga ukine sa prvim znacima ekonomskog oporavka. Prema podacima Zavoda za statistiku za prvi kvartal 2010, Srbije je izašla iz recesije.

Član Upravnog odbora “Vip mobajla“ Roland Hajdner kazao je agenciji Beta da će ta kompanija zahtevati od Vlade Srbije da odmah pokrene postupak ukidanja dodatnog porez na mobilnu telefoniju, najkasnije od juna, godinu dana od uvodjenja te krizne mere.

"Uzimajući u obzir i ostale prepreke sa kojima se strani ulagači suočavaju u Srbiji, kao što su slabljenje dinara i komplikovane birokratske procedure, zahtevamo od Vlade Srbije da odmah pokrene postupak da se ukine dodatni porez na usluge mobilne telefonije", kazao je on.

Hajdner je ocenio da bi ukidanje tog poreza poslalo pozitivnu poruku svim stranim investitorima.

U “Telenoru Srbija“ su naveli da je dodatno oporezivanje produbilo efekte finansijske krize na telekomunikacionu industriju.

"Korisnici prepoznaju porez kao dodatni trošak koji utiče na visinu njihovih računa i zbog toga manje koriste usluge mobilne telefonije", naveli su u toj kompaniji.

Kako su istakli u “Telenoru“, ukidanje poreza na mobilnu telefoniju važno je i zbog toga što je tom merom diskiminisana telekomunikaciona industrija u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: