Rumunija: Optužen bivši premijer

Rumunsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg premijera Adrijana Nastasea koji se tereti za uzimanje mita u vrednosti od 630.000 evra.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.05.2010.

16:10

Default images

Nastase (59) optužen je da je u periodu od 2002. do 2004. godine iskoristio svoj položaj da bi od jednog zvaničnika iz državne građevinske inspekcije dobio novac, javio je Rojters.

Ovaj slučaj, o kojem je istraga pokrenuta 2006. godine, vraćen je tužilaštvu 2008, nakon što je Ustavni sud doneo odluku da bivši ministar ima isti imunitet kao i aktuelni ministri i da je za svaku istragu protiv njega potrebno odobrenje parlamenta.

Parlament je to odobrenje dao prošle godine.

Pored toga, Nastase, koji je na položaju premijera Rumunije bio od 2000. do 2004. godine, i njegova supruga optuženi su da su zvaničnicima govorili da krše carinske propise i da su krivotvorili dokumenta da bi iz Kine dopremili građevinski materijal i opremu za svoju kuću u Bukureštu i za jednu vikendicu.

Evropska unija kritikuje Rumuniju da ne čini dovoljno da bi suzbila raširenu korupciju među visokim funkcionerima.

Prema podacima svetske organizacije za borbu protiv korupcije Transparensi internešenel, među zemljama Evropske unije korupcija je najrasprostranjenija u Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: