Spiskovi osuđenih za zločine u HR

Spiskovi optuženih i osuđenih u odsustvu za ratne zločine u Hrvatskoj stigli u Tužilaštvo za ratne zločine. Provera spiska samo u ambasadi.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

01:08

Default images

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije dobilo je spiskove osoba optuženih ili osuđenih u odsustvu za ratne zločine u Hrvatskoj, potvrdio je za B92 zamenik tužioca Bruno Vekarić, ali je dodao da su te liste službena tajna. Zainteresovani građani koji sumnjaju da bi njihovo ime moglo da se nađe na spisku to mogu proveriti isključivo lično u Hrvatskoj ambasadi.

Godinama se spekuliše o broju osuđenih ili optuženih Srba što prema ocenama otežava i povratak izbeglih u Hrvatsku.

Prema navodima tužilaštva za ratne zločine broj takvih osoba sada se smanjio sa oko 2 000 na manje od 900. Spisak je međutim službena tajna.

“U Tužilaštvu ni jednom - ni našem, ni hrvatskom - ne možete proveravati da li je neko pod istragom ili je optužen. Optužnica je javna stvar i zna se kako optužena lica dobijaju optužnice”, kaže zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

“Naša javnost često postavlja pitanje koliko je Srba ili osuđeno u odsustvu ili je u postupku, znači optuženo je i broj od 900 u principu jeste odgovor na pitanje koliko je Srba u ove dve kategorije. Međutim, ni jedno tužilaštvo, pa ni Hrvatsko državno odvjetništvo ne vodi evidenciju po nacionalnoj pripadnosti optuženih lica”, objašnjava on.

Savo Štrbac iz dokumentacionog centra “Veritas” ocenjuje da je reč o dogovoru tužilaštava dve zemlje.

“To je neki dogovor između našeg tužilaštva u Srbiji i tužilaštva iz Hrvatske, jer inače po zakonu nisu tajne ni istrage ni optužnice. Mogu biti tajni delovi istraga, ne odaje se sve o istrazi, ali ime i da je otvorena istraga protiv toga i toga nije tajna, to vidimo svaki dan u svim medijima”, podseća Štrbac.

On kaže da su zainteresovani i do sada mogli da provere da li se nalaze na spiskovima optuženih ili osuđenih, ali objašnjava da to i dalje nije garancija da neće biti uhapšeni pri pokušaju ulaska u Hrvatsku, jer im se ne garantuje da u međuvremenu neće biti pokrenuti nova istraga.

Hrvatski ambasador trenutno nije u Beogradu, pa nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje postoji li mogućnost da neko ko se nalazi na spisku bude uhapšen u ambasadi kada eventualno dođe da proveri taj podatak.

Bruno Vekarić podseća da bi, prema sporazumu dve države, optuženi za ratne zločine koji se nalaze u Srbiji trebalo procesuirati pred srpskim sudom.

“Regionalna saradnja i sporazum o ustupanju dokaza omogućila je da naša dva tužilaštva rade, praktično zajedno, jer imamo zajedničku banku podataka, i da radimo jedinstveno na određenim predmetima”, kaže Vekarić.

“Dakle, ukoliko je neko ko je osumnjičen za ratne zločine ovde, nama će, ukoliko postoji obostrana saglasnost, naše kolege iz Hrvatske ustupiti dokaze za taj predmet i mi ćemo ga ovde procesuirati. Isto tako će se uraditi u Hrvatskoj ukoliko mi imamo saznanja da se neko od osumnjičenih nalazi na teritoriji Hrvatske”, objašnjava on.

Podsetimo, da se pokrene inicijativa za rešavanje pitanja Srba optuženih ili osuđenih u odsustvu za ratne zločine u Hrvatskoj je predlog Nataše Kandić, predsednice Fonda za humanitarno pravo.

Ona je ranije na konsultacijama sa veteranima, izbeglim i raseljenim predložila da tužilaštva Srbije i Hrvatske pokrenu inicijativu za rešavanje tog pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: