Eksploziju izazvala ruska raketa

Eksploziju u skopskoj Železari izazvala je ruska raketa tipa “Neva“, pokazala je istraga MUP-a Makedonije.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

17:12

Default images

Zasad se ne zna kako je raketa stigla u fabriku gde se topi gvožđe iz uvoza i kako je neprimetno prošla sve kontrole. Prema rečima ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, u peć je stavljen deo šest metara duge rakete, na kome je stajao natpis na ruskom jeziku.

Ove protivvazdušne rakete nekada je koristila JNA. Od eksplozije je povređen 35-godišnji radnik koji je radio na sečenju gvožđa, ali je njegovo stanje danas stabilno.

Ministarka Jankulovska danas je još jednom istakla da MUP kontoliše bezbednosnu situaciju i da nema prostora za zabrinutost.

Na novinarsko pitanje da li MUP kontroliše granicu prema Kosovu, Jankulovska je istakla da "MUP ima celovitu kontrolu nad svakim santimetrom teritorije Republike Makedonije".

MUP neće tolerisati bilo kakve forme nasilja i najavila da će reagovati najoštrije u slučaju da pojedinci ili grupe na bilo kakav način pokušavaju da ugroze bezbednost građana, poručila je Jankulovska, pri današnjoj primopredaji američke donacije u opremi za graničnu policiju i carinu preko Programa za kontrolu i izvoz i granične bezbednosti.

Ambasador SAD u Makedoniji Filip Riker je izjavio da SAD pozdravljaju akciju makedonskih bezbednosnih snaga i istakao njihovu profesionalnost usmerenu protiv šverca oružja preko granice.

U Skoplju je juče ujutru odjeknula jaka eksplozija izazvavši paniku i nagađanja da je došlo do udesa aviona, ali su nadležni na skopskom aerodromu to demantovali, dok je, istovremeno, jedna fabrika saopštila da je u njenom krugu došlo do incidenta.

Makedonska agencija za civilno vazduhoplovstvo je saopštila da u trenutku jutrošnje eksplozije na makedonskom nebu nije bilo letelice, dok je Direkcija za zaštitu i spasavanje saopštila da nije reč o letelici, već da se dogodio incident u okviru fabrike Železara.

Železara je saopštila da se u krugu te fabrike dogodila nesreća, u kojoj je teže povređen jedan radnik, koji je u kritičnom stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: