Veća kontrola zabrane pušenja

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Za nepoštovanje Zakona kazne od 5 000 do milion dinara.

Izvor: FoNet

Sreda, 05.05.2010.

18:38

Default images

Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu uređuju se mere ograničenja upotrebe duvanskih proizvoda, kontola zabrane pušenja i nadzor nad sprovođenjem ovog Zakona. Pušenje se ovim Zakonom zabranjuje u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru pod uslovima koji su definisani ovim Zakonom.

Pušenje je zabranjeno i u prostoru koji se ne smatra zatvorenim, a koji je funkcionalni deo prostora u kome se obavlja zdravstvena delatnost, vaspitanje, obrazovanje, društvena briga o deci, socijalna zaštita, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za održavanje pozorišnih, bioskopskih i drugih vrsta predstava.

Izuzetno se može u zatvorenom radnom prostoru odrediti posebna prostorija isključivo za pušenje u kojoj se ne može obavljati delatnost poslodavca.

Ovaj izuzetak ne važi za državnu upravu i lokalnu samoupravu, za zdravstvenu zaštitu, za vaspitanje i obrazovanje, za društvenu brigu o deci, za socijalnu zaštitu, kulturu, sport i rekreaciju, proizvodnju, kontrolu i promet lekova, proizvodnju, smeštaj i promet životnih namirnica, društvanu ishranu, medije i prostor u kome se obavlja snimanje i javno emitovanje i javno okupljanje građana.

U Zakonu su predviđeni izuzeci od zabrane pušenja i odnose se na ugostiteljske objekte.

Odgovorno lice u tim objektima može da sprovede zabranu pušenja u svim prostorijama, ali ukoliko je ukupna površina veća od 80 kvadratnih metara prostor se može podeliti, tako da u jednom delu bude dozvoljeno pušenje.

Znak zabrane, odnosno znak da je pušenje dozvoljeno mora biti istaknut.

Pravna lica i preduzetnici u čijim objektima je zabranjeno pušenje, odnosno u kojima postoje izuzeci od zabrane pušenja u skladu sa ovim Zakonom dužni su da usklade rad sa odredbama ovog Zakona u roku od 180 dana od dana njegovog stupanja na snagu.

Za nepoštovanje odredbi Zakona predviđene su kazne od 5 000 do 1 000 000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: