Povejšil: NATO nije uslov za EU

Ulazak u NATO nije uslov za ulazak u Evropsku uniju, kaže za B92 Martin Povejšil, ambasador Češke u NATO-u, na kraju višednevne posete Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2010.

19:10

Default images

Iako se često debatuje o članstvu Srbije u NATO-u, ambasador Povejšil, čija zemlja je zvanični zastupnik NATO-a u Srbiji, kaže da Beograd još nije iskoristio ni sve mogućnosti koje nudi Partnerstvo za mir. NATO ne sme da napusti Zapadni Balkan pre nego što završi posao u regionu, kaže on za B92.

Povejšil je, gostujući u Vestima TV B92, ponovio više puta iznet stav i srpskih i evropskih zvaničnika da priključivanje NATO-u nije uslov integracije u EU.

“Takvu tvrdnju definitivno mogu da odbacim. Podvlačim, dva procesa se možda prožimaju ali nisu uslovljeni jedan drugim. Svaki je nezavisan, ti procesi mogu ići zajedno ali i potpuno odvojeno i ne postoji mogućnost da se postavljaju kao uslovi”, kaže on.

“Ne vidim kako bi EU, sa svojom komplikovanim institucionalnom vezom sa NATO-om, mogla od bilo koga da traži da se prethodno priključi toj organizaciji. To je isključeno iz praktičnih i političkih razloga”, navodi Povejšil.

Ceo razgovor novinarke B92 Ljubice Gojgić sa ambasadorom Češke u NATO-u možete čitati u našoj rubrici Intervju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: