Šimonović pomoćnik Ban Ki Muna

Ministar pravde Hrvatske Ivan Šimonović izabran je za pomoćnika generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna, javili su hrvatski mediji.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 03.05.2010.

21:59

Default images

Tu informaciju je za Hrvatsku radioteleviziju potvrdio aktuelni ministar pravde koji će, međutim, prihvatanjem nove funkcije morati da napusti Vladu premijerke Jadranke Kosor. Šimonović će biti zadužen za vođenje kancelarije visoke komesarke za ljudska prava Navi Pilaj i Njujorku.

Šimonović je prva osoba koja će obavljati tu dužnost, koja je ustanovljena krajem 2009. godine, a reč je o najvišem imenovanju bilo kog hrvatskog državljana u međunarodnim organizacijama, navode mediji.

Uskoro bivši hrvatski ministar pravde izabran je u oštroj konkurenciji između 128 kandidata. Još se ne zna kada će preuzeti dužnost.

U obrazloženju odluke se navodi da Šimonović na akademskom i na političkom nivou ima mnogo iskustva na području međunarodnog razvoja, ljudskih prava, izgradnje ira i razvitka državnih institucija.

Šimonović je šest godina bio ambasador Hrvatske pri UN-u i bio je potpredsednik UN-ovog Ekonomsko-socijalnog saveta (ECOSOC).

Mediji navode da je Šimonović bio i jedan od pregovarača u Dejtonu, kao i jedan od pregovarača s Beogradom oko Sporazuma o normalizaciji odnosa.

On zastupa Hrvatsku u tužbi protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Iako je u Vladi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Šimonović je bliski prijatelj aktuelnog predsednika Hrvatske Ive Josipovića iz Socijaldemokratske partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: