Rast industrijske proizvodnje

U prva tri meseca ove godine, u odnosu na isti period 2009. godine, ostvaren je rast industrijske proizvodnje od 2,8 odsto.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.05.2010.

13:41

Default images

Industrijska proizvodnja u Srbiji u martu veća je za 2,7 odsto, u odnosu na isti mesec prošle godine, a u odnosu na prosek 2009. godine veća je za 2,4 odsto, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Obim industrijske proizvodnje u martu u odnosu na isti mesec 2009. godine beleži rast kod 13 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 57 odsto, a pad kod 16 oblasti sa učešćem od 43 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u martu imale su proizvodnja motornih vozila i prikolica, osnovnih metala, prehrambenih proizvoda i pića i vađenje sirove nafte i gasa.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u prva tri meseca imale su proizvodnja osnovnih metala, motornih vozila i prikolica, vađenje sirove nafte i gasa i štampanje i reprodukcija zapisa.

Posmatrano po sektorima, u martu 2010. godine, u odnosu na isti mesec prošle godine vađenje ruda i kamena zabeležilo je rast od 5,5 odsto, prerađivačka industrija rast od 5,1 odsto, a proizvodnja i distribucija električne energije, gasa i vode pad od 5,6 odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama pokazuju da je u martu ove u odnosu na mart prethodne godine porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju - 21,4 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije - 7,7 odsto, kapitalnih proizvoda - 5,1 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju - 3,3 odsto.

Pad je zabeležen u proizvodnji energije za 3,9 odsto, pokazali su podaci RZS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: