Mehsud živ i preti novim napadima

Vođa pakistanskih talibana Hakimulah Mehsud objavio je video snimke u kojima preti novim napadima, čime je opovrgao tvrdnje SAD da je ubijen u januaru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.05.2010.

13:39

Default images

Samo dan pošto je njujorška policija demantovala da su talibani pokušali napad na Tajms skveru u Njujorku, na Internetu se pojavio video snimak vođe pakistanskih talibana, Hakimulaha Mehsuda. Lider talibana, koji je navodno ubijen u američkoj vojnoj akciji u Pakistanu, preuzeo je odgovornost za jučerašnji napad i zapretio da će napasti velike gradove u SAD.

Na video snimku koji traje devet minuta, talibanski vođa Hakimulah Meshud, okružen naoružanim muškaracima, poziva svoje sledbenike da ostanu dosledni svojoj veri i džihadu.

"Bliži se dan kada će naši vojnici napasti sve veće gradove u Americi. I tako nam Alaha, uspećemo u tim napadima. Zadaćemo smrtonosne udarce fanatičnoj Americi, zato vas molim da ostanete verni Džihadu", poručio je Meshud.

Hakimulah Mehsud je prema navodima nekolicine američkih i pakistanskih zvaničnika ubijen početkom godine u napadu američkih bespilotnih letilica u Pakistanu.

To su odmah demantovali pakistanski talibani, a američke obaveštajne službe nikad nisu potvrdile njegovu smrt.

Talibanska grupa "Tehrik-e-Taliban", koju predvodi Mehsud, u video poruci, koja je prema procenama centra za kontrolu islamističkih Internet stranica snimljena 4. aprila, preuzela je odgovornost za neuspeli napad automobilom-bombom u centru Njujorka.

Međutim, predstavnici njujorške policija saopštili su da "nemaju dokaze" koji bi potkrepili tvrdnju pakistanskih talibana da su odgovorni za taj napad.

Na snimku koji je zabeležila jedna bezbednosna kamera sa mesta planiranog napada, vidi se muškarac bele puti, 40-ih godina koji je u blizini automobila s eksplozivom, skinuo crnu majicu koju je nosio i umesto nje obukao crvenu.

Mada, prema rečima komesara njujorške policije Rea Kelija, to još uvek ne znači da je ta osoba osumnjičena.

"Očigledno, da ko god da je to uradio, nameravao je da izazove žrtve. Radimo detaljnu analizu eksplozivnog materijala koji je korišćen, kako bismo utvrdili o čemu je tačno reč. Mislim da je to bilo podsećanje da su Njujork i njegovi stanovnici i dalje meta ekstermista", ocenjuje Keli.

Jučerašnji napad je sprečen zahvaljujući jednom uličnom prodavacu koji je prijavio policiji da se iz automobila “Nisan patfajnder”, parkiranog u 45. ulici, nešto dimi.

Specijalni timovi odmah su došli na mesto događaja, a okolne ulice i cela južna kula obližnjeg hotela “Meriot” odmah su evakuisani.

Članovi jedinice za demontiranje bombi, prvo su uz pomoć takozvane robotske ruke, razbili staklo na terenskom vozilu, a zatim iz njega izvadili delove eksplozivne naprave, a tokom čitave akcije niko nije povređen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: