Mirou: Jugoistočna Evropa zaostaje

Region jugoistočne Evrope zaostaje u procesu evropskih integracija, ocenio je predsednik EBRD-a Tomas Mirou.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.05.2010.

12:12

Default images

U trenutku kada je Grčku zahvatila ekonomska kriza, a "stare" članice Evropske unije "zamor od proširenja", region jugoistočne Evrope zaostaje u procesu evropskih integracija, ocenio je predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Tomas Mirou u autorskom tekstu koji je danas prosledila pres služba te institucije.

Mirou je istakao da Evropa nije obavila do kraja posao u jugoističnoj Evropi i da je u interesu svih da se proces evropske integracije nastavi.

Zemlje jugoistočne Evrope su ostvarile dramatičnu transformaciju tokom prethodne dekade, što je činjenica koja se često zaboravlja, naveo je Mirou.

On je ocenio da je region do sada pokazao sposobnost oporavka bez ozbiljnih pretnji demokratiji, političkom pluralizmu i zaustavljanju procesa reformi.

Prema mišljenju predsednika EBRD-a, i bilateralni i multiralni diplomatski odnosi u regionu i izvan njega napreduju, a duh pomirenja i saradnje sa međunarodnim organizacijama i telima dostogao je neočekivan intezitet i kvalitet.

Mirou ističe da su zemlje jugoistočne Evrope "u konstantnim pripremama za evropsku integraciju, što je proces koji nije lak i uključuje neke veoma komplikovane reforme, teške doluke i bolne posledice".

Korist od dalje integracije imaće ne samo zemlje jugoistočne Evrope već i sama EU, jer će ona ojačati proevropske snage i poboljšati bezbednosnu situaciju na kontinentu, s obzirom da je EU izgrađena na zajedničkim vrednostima - demokratiji, slobodi i toleranciji, istakao je Mirou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: