Trivan: Beograd pomaže ekološke NVO

Grad Beograd će 2010. iz budžeta izdvojiti 18 miliona dinara za pomoć nevladinim organizacijama koje se bave zaštitiom životne sredine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 03.05.2010.

11:16

Default images

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kaže da je ta suma tri puta veća u odnosu na prošlu godinu. "Ove godine ćemo donirati 18 miliona dinara, jer država mora da sarađuje sa nevladinim organizacijama da bi postigla odgovarajuće rezultate u toj oblasti", rekao je Trivan agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, Sekretarijat je dobio nove nadležnosti usvajanjem zakona iz oblasti žaštite životne sredine i to podrazumeva upošljavanje novih ljudi.

"Na primer, za upravljanje otpadom potrebno je obezbediti logistiku i planiramo da angažujemo pripadnike ugroženijih socijalnih grupa, koji hoće da rade. Čekamo povoljan trenutak za zapošljavanje, jer je na snazi odluka vlade o smanjenju broja zaposlenih u administraciji", kazao je sekretar.

Trivan je naveo da je evropski standard da se na 20 000 ljudi upošljava jedan čovek koji se bavi zaštitom okoline, a da u Beogradu u sekretarijatu radi 60 ljudi, kao i da u glavnom gradu uopšte nema viška zaposlenih u administracijama.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine u Beogradu u aprilu je obeležio 20 godina rada i prvi je oformljen na Balkanu, dodao je Trivan.

Sekretar je kazao da se aktuelni poslovi grada u toj oblasti odnose na pošumljavanje teritorije i povećavanje površina pod zaštitom države.

"Završena je strategija pošumljavanja Beograda koju Skupština grada treba da usvoji, a planira se pošumljavanje oko 50 000 hektara u narednih 10 godina u svim delovima grada. Takođe, tesno sarađujemo sa Republičkim zavodom za zaštitu životne sredine po pitanju povećanja teritorije pod zaštitom države u Beogradu", naveo je on.

Prema njegovim rečima, u svetu godišnje nestane 13 miliona hektara šuma, pa je pošumljavanje najvaznije za očuvanje klime, kao i životne sredine.

Trivan je kazao i da grad želi da finansira beogradski Zoološki vrt i da će se zauzeti da on postane javno preduzeće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: