Kako sprečiti obijanje stana

Prvomajski praznici, koje su mnogi iskoristli za kraći odmor, nose sa sobom i realnu opasnost - učestalo obijanje kuća i stanova.

Izvor: B92

Nedelja, 02.05.2010.

12:05

Default images

U večerašnjoj emisiji Patrola koja se emituje u 23.30 časova, pogledajte na koje sve načine lopovi obijaju i provaljuju u stanove i kako da se zaštitite.

Pre podne, oko 10 sati. Dok je većina beograđana na poslu, momak i devojka, Milomir Đević i Danijela Tasić, spremali su se za još jednu pljačku stana. Tasićeva je stajala u holu zgrade i čuvala stražu.

"Đević je dolazio do stana, čitao prezime, vraćao se, dolaze do ulaza zgrde, zvonio je na interfon i tako je proveravao da li ima nekog u stanu“, objašnjava šef odseka za suzbijanje teških krađa PU Beograd Uglješa Stešević.

Kada su bili sigurni da je stan prazan, Đević je šrafcigerom obio vrata. Obijanje stana u beogradskom naselju rakovica za sprske "Boni i Klajd“ bilo je poslednje. Policija ih je uhapsila 20. aprila ove godine.

Oni su za samo dva meseca, od februara do aprila2010. obili više od 50 stanova i na taj način protiv pravno pribavili oko milion dinara. Deset dana pre ovog hapšenja, uhapšen je i lopov Srđan Stanković zvani Drakula.

"Stanković je dela vršio na celoj terotoriji Beograda i išao je od ulaza do ulaza. Znači nije išao konkretno na tipovane stanove, nego je tražio pogodne stanove, odnosno najmanje obezbeđena vrata, što znači da je su bila obzebeđenja sa jednim cilindrom i da je drugi deo cilindra virio van što je inače za provalnike izazov“, kaže Stešević.

Većina lopova, počinje da krade dok su još deca ili maloletnici. U periodu od 2009. do kraja marta 2010. godine lopovi su opljačkali blizu 6 hiljada i 600 stotina stanova.

Od tog broja više od 600 maloletnika obilo je ili provaliolio u 522 stambena objekta.

"Po pravilu ti početnici vrše teške krađe u mladosti u ranom detinjstvu i tada to predstavlja na neki način ulazak u svet kriminala. Naravno, oni se tokom vremena verziraju, postaju osbosobljeniji za vršenje krivičnih dela, vrše krivična dela krađe ili teške krađe na sofisticiraniji način“, navodi Darko Marinković, kriminalističko policijska akademija.

U večerašnjoj "Patroli" , koja je na programu od 23.30, otkrivamo i kako je policija 2007. godine rešila ubistvo Milene Đorđević iz Požarevca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: