Njujork:Talibani odgovorni za bombu

Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za neuspeli napad automobilom-bombom na njujorškom Tajms skveru.

Izvor: B92

Nedelja, 02.05.2010.

11:22

Default images

Saopštenje o bombi koja je pronađena u jednom atomobilu, a zbog koje je evakuisan njujorški Tajms skver i koja je demontirana, objavili su na jednom islamističkom sajtu. Talibani su naveli da su napad organizovali u znak odmazde zbog američkih napada bespilotnim letelicama u Pakistanu i nedavnih ubistva dvojice lidera terorističke mreže Al Kaida u Iraku.

Bomba koja je pronađena u jednom atomobilu, a zbog koje je evakuisan njujorški Tajms skver, demontirana je, rekao je ranije gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Glavna vest u svim svetskim medijima je bomba koja je pronađena u jednom automobili na čuvenom njujorškom Tajms skveru. Sve je počelo kada je jedan ulični prodavac primetio da se nešto dimi iz automobila "Nisan Patfajnder“ parkiranog u 45. ulici i to prijavio policiji. Specijalni timovi odmah su došli na lice mesta, a okolne ulice i cela južna kula obližnjeg hotela Meriot odmah su evakuisane.

Članovi jedinice za demontiranje bombi, prvo su uz pomoć takozvane robotske ruke, razbili staklo na terenskom vozilu, a zatim iz njega izvadili delove eksplozivne naprave.

"Policijski specijalci su iz gepeka automobila izvadili i razmontirali tri rezervoara propana, pribor za vatromet, dva kante sa po 20 litara benzina, dva sata s baterijama, žice i druge komponente", rekao je gradonačelnik Blumberg.

Policija je navela da su islamski ekstremisti i ranije koristili propan da pojačaju efekat eksplozije. Registarske tablice vozila su iz države Konektikat, ali ne odgovaraju broju motora. Policija je saopštila da još niko nije uhapšen, ali da se na snimcima bezbednosnih kamera vidi kako se auto kreće 45. ulicom i parkira u bloku između 7. i 8. avenije.

Policijski tehničari intenzivno pregledaju snimke sa kamera iz okolnih poslovnih zgrada ne bi li uočili još neki detalj važan za istragu.

Gradonačelnik je pozvao sve koji su primetili nešto sumnjivo da se jave policiji i pohvalio uličnog prodavca koji je prvi pozvao policiju.

Tajms Skver i okolne ulice bili su blokirani deset sati, što je još više povećalo gužvu koja inače vlada subotom uveče, zbog pozorišnih predstava na Brodveju.

"Šetali smo se po Brodveju, vraćali smo se s predstave i odjednom su policjaci počeli da postavljaju ogradu i nisu nam dali da prođemo dalje. To je malo trajalo dok nisu odgurali sve prolaznike. Jedino smo mogli da se vratimo natrag."

"Pošto nam je predstava odložena, krenuli smo u šetnju. Nismo imali pojma šta se dešava. Kad smo izašli iz restorana s večere, nismo mogli da dođemo do kola jer je sve bilo blokirano." Gradonačelnik Blumberg rekao je da je bomba u automobilu bila amaterska, ali potencijalno veoma opasna. Tajms skver i ranije je bio meta nekoliko manjih terorističkih napada.

Američki predsednik Barak Obama pohvalio je "brzu reakciju" njujorške policije na "neuspeli pokušaj postavljanja automobila bombe", koja je evakuisala nekoliko blokova u popularnom turističkom delu Menhetna Midtaunu, saopštila je Bela kuća.

Napolitano: Incident je "izolovan slučaj"

Američka ministarka za unutrašnju bezbednost Dzenet Napolitano izjavila je da je osujećen bombaški napad na njujorškom Tajms skveru "izolovan slučaj".

Napolitano je za televiziju ABC rekla da se radi o "izolovanom slučaju", jer "nema elemenata koji bi ukazivali na nešto drugo".

Prema njenim rečima, u automobilu u kojem je njujorška policija pronašla bombu koja nije eksplodirala otkriveni su otisci prstiju.

Napolitano je rekla da policija za sada istražuje sve mogućnosti i nije precizirala u kom pravcu se vodi istraga.

"Otisci prstiju se nalaze na rezervoaru, bocama s propanom i u unutrašnjosti vozila", rekla je Napolitano i dodala da ima dosta dokaza koji se u ovom trenutku proučavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: