Srušio se privatni helikopter

U Krnješevcima kod Stare Pazove srušio se helikoter "Gazela", u privatnom vlasništvu fime "Šatl er". Jedna osoba zadobila je lakše telesne povrede.

Izvor: B92

Nedelja, 02.05.2010.

16:29

Default images

Posle neuspelog probnog leta, helikopter je završio na njivi u Krnješevcima, a polomljeno staklo, karoserija i delova propelera bili su rasuti svuda naokolo. Na sreću putnika, helikopter je leteo nisko, a kako očevici tvrde, letelica je napravila nekoliko krugova u vazduhu posle čega je usledila stravična škripa, a potom i pad.

"Pored pilota u trenutku pada u helikopteru su bile još dva putnika. Na sreću samo je jedan putnik zadobio lakše povrede, posekotine su u pitanju. Prema rečima pilota, helikopter se sa aerodroma u Dobanovcima uputio ka aerodromu '13. maj' nedaleko od Zemuna", rekla je Katarina Andrić Milosavljević, savetnica za odnose sa javnošću Direkcije za civilno vazduhoplovstvo.

Vlasnik helikoptera Milomir Brkić kaže da je letelica u njegovom vlasništvu godinu dana, da je nedavno stigla sa generalnih pregleda iz Engleske i da je trebalo da napravi seriju probnih letova, posle čega bi bila izvezena na rusko tržište.

"Imali smo sreće da je iskusni pilot, probni pilot Goran Krneta leteo tako da je kod otkaza, koji će se dokazati ekspertizom stručnjaka iz Vazduhoplovnog zavoda, na lebdenju na maloj visini helikopter dobio naglo skretanje, na desno i na dole, zakačio zemlju i sva sreća sve je dobro prošlo. Niko nije povređen. Šteta kao šteta, šteta bi bila da je od ljudi nešto, ne daj Bože, a ovako je sve u redu", kaže Brkić.

Iako je mesto veoma naseljeno, a na livadu gde je helikopter pao seljaci izvode stoku na ispašu, do veće tragedije nije došlo. Nekoliko sati posle nezgode, ostaci letelice su uklonjeni.

Prema podacima Direkcije civilnog vazduhoplovstva, u Srbiji trenutno ima oko 30-ak letelica u privatnom vlasništvu.

Istražni sudija izašao je na lice mesta, uviđaj je trajao nekoliko sati, a prema rečima zaposlenih u Direkciji za civilni vazduhoplovni saobraćaj, uzroci pada helikoptera biće poznati za najmanje mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: