Prva srpska bespilotna letelica

Vojska Srbije uskoro će dobiti bespilotnu letelicu. "Vrabac", prva srpska bespilotna letelica, prolazi kroz poslednju seriju testova na Vojnotehničkom insitutu.

Izvor: B92

Subota, 01.05.2010.

01:28

Default images

Osim u vojne svrhe, "Vrabac" će se koristiti i za civilne namene, kao što su izviđanje terena prilikom poplava i požara ili kontrola saobraćaja. "Vrabac" je prva srpska mini bespilotna letelica. Na ovom projeku, gotovo dve godine, radi Vojnotehnički insitut i Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović".

U toku su završna letna ispitivanja, do kraja godine teoriju bi trebalo da zameni praksa.

"Vrabac je namenjen za izviđanje terena za portebe Vojske Srbije. Ne samo vojske , nego može da se koristi za izviđanje šuma, požara , kontrolu saobraćaja, dela granica. Znači ona ima i jednu civilnu namenu“, objašnjava Zijah Burzić, Vojnotehnički institut.

Sistem "Vrabac" činiće tri letelice i zemaljska stanica. Osim kamere za snimanje terena "Vrabac" u sebi nosi i letni računar, na koji su stručnjaci VTI posebno ponosni.

U zemaljskoj stanici u relanom vremenu očitavaju se podaci koje šalje "Vrabac".

"Vrabac“ može da ostane u vazduhu više od sat vremena, na do 500 metara, i prelazi razadljinu do 12 kilometara. Težak je oko 6 kilograma.

Niko ne može da se seti ko je bio kum pa je letelicu krstio baš imenom Vrabac.

Vojska Srbija je od pre dve godine uvela upotrebu bespilotnih letelica nabavkom nekoliko izraelskih letelica tipa "orbitera“.

Očekuje se da će "Vrabac" osim domaće upotrebe biti i značajni izvozni artikal.

U VTI veruju da "Vrabac" i školski avion "Lasta" najavljuju bolje dane za ovu instituciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: